Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Två strippor möts

29 Nov , 2012, 23.43 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

För sju år sedan arbetade den israeliska fotografen Yael som strippa i Japan. I dokumentären Melissa – Mom and Me från 2010 reser hon från Israel till USA för att leta upp Melissa, en amerikansk strippa som gjorde ett outplånligt intryck på henne under en mörk period i hennes liv. Motivet är dels hennes fixering vid Melissa. Under de sju år de inte har haft någon kontakt har Yael ofta tänkt på Melissa. En annan – och något märklig kan man tycka – förevändning för att göra resan och dokumentären, är att Yael vill bli mamma och vill veta vad Melissa anser om detta. Yael har nämligen sagt att kvinnor som de inte ska ha barn.

Yael åker till USA med dokumentärfilmaren Limor Pinhasov i släptåg, och kontaktar utan förvarning Melissa där hon nu bor i en prydlig medelklassvilla hos sin mamma. Det är en dokumentär som dels handlar om Melissa – ofta sedd genom Yaels lins. Under tiden i Japan filmade och fotograferade Yael Melissa hela tiden, och hon fortsätter lika hängivet med detta i USA. Dokumentären korsklipper mellan nutid och filmsnuttar från tiden då de båda dansade och tog droger tillsammans på strippklubben.

Melissas tragiska livsöde rullas upp. Den svåra barndomen med incest och misshandel, hennes oförmåga att vara mamma till sina tre barn, drogmissbruket. Det som däremot inte undersöks närmare är drivkraften att göra dokumentären, Yaels fascination för Melissa, ja, man kunde kalla det fixering. Vi får veta varför Melissa är en trasig människa och gjort självdestruktiva val i livet. Däremot får vi veta ganska lite om dokumentärens andra huvudperson Yael. Man får känslan av att intressanta bitar av berättelsen blir oberättade. Eftersom Yael för fram sig själv och sin relation till huvudpersonen i dokumentären, vill man också veta mera om varför hon liksom Melissa började strippa för japanska affärsmän. Att det var en tid i livet som lämnat livslånga spår blir i alla fall klart.

Dok: Melissa – mamma och jag sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.