Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Svenskis i 4 akter

20 Dec , 2012, 01.30 Malin Slotte

 

Michael Franck har hittat sin nisch i att producera företagsdokumentärer för MTV3, program som mer är företagshistoriker i tv-format än egentlig oberoende och kritisk journalistik. Han börjar med andra ord ha rutin med formatet, och från kommersiell tv förflyttar han det nu till public service med en fyrdelad programserie om Svenska Teatern för Yle Fem. Som medproducent och beställare av serien noteras ACE Productions, ett bolag grundat av garantiföreningen för Svenska Teatern.

Beträffande teaterns tidiga skeden verkar denna koppling inte innebära några större problem. Seriens första del levererar ett stycke gedigen och intressant teaterhistoria. Hur man klarar balansen med att hantera teaterns nutid kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte sett det avsnittet.

Kvällens avsnitt avhandlar tiden från teaterns födelse år 1827 fram till Finlands självständighet 1917. Tonvikten ligger dels på byggnaden, som i början var ett för sin arkitektur kontroversiellt trähus som sedermera byttes ut mot en tidig version av dagens nyligen renoverade stenbyggnad. Det handlar mycket om språk, hurdan svenska som skulle talas på ”den finlandssvenska nationalscenen”. Finlandssvenskan hade på den tiden ännu inte den status den har i dag som en lika god variant av det svenska språket som rikssvenskan. Vi får också veta hur man såg på skådespelarskrået på den tiden, och olikheterna mellan finsk- och svenskspråkig teater, skillnader i tradition som verkar kunna skönjas än i dag.

Förutom på arkivmaterial bygger serien på en lång rad intervjuer. Clas Zilliacus, Leif Wager, Börje Lampenius, Carl Öhman, Märta Laurent, Christina Indrenius-Zalewski, Maria Sid, Ralf Långbacka, Bengt Ahlfors, Georg Dolivo, Lars Svedberg och Johan Storgård är bara några av de personligheter som ses eller intervjuas. Det är med andra ord ett annat perspektiv än den serie som Eero Wallén gjorde för ett antal år sedan där livet på Svenska Teatern skildrades med ett dokumentärt iakttagande grepp.

De följande avsnitten sänds 23.12, 27.12 och 30.12.

Drama vid Skillnaden sänds i Yle Fem i dag torsdag kl 20.00, repris fredag 17.25.

, , , , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.