Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Mord, öl och kvinnor

28 Dec , 2012, 21.01 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Finska Yle börjar ha en ansenlig samling författarporträtt i arkiven. I författarporträttserien Ammatti: suomalainen kirjailija är man nu framme vid den 29 delen, och denna gång handlar det om deckarförfattaren Reijo Mäki, mest känd för sina kriminalromaner om Åbodeckaren Jussi Vares.

Mäki är egentligen ekonom till utbildningen och arbetade på bank före recessionen i början av nittiotalet då han beviljade lån till tjugoåriga direktörer med dyrare slipsar än hans egen kostym. Men en dag fick han nog och sade upp sig för att helhjärtat satsa på författarskapet. Bara i Vares-serien har det blivit över tjugo böcker, dessutom har han gett ut ett dussin andra böcker. Vares har dessutom filmatiserats.

Porträttet i regi av Laura Joutsi följer Mäki i olika miljöer under olika årstider i hemtrakterna i Åbo, staden där också hans deckare utspelar sig. Han bor i ett av Åbos vackraste kvarter, där stenhusen är gamla och trapporna branta. Delar hem gör han med fru och sina, av umgänget framför kameran att döma, älskade katter.

Han pratar om skrivprocessen och dess våndor – hur det är att få ur sig ett manuskript om året. Hans deckarhjälte gillar alkohol och kvinnor, och det blir också tal om författarens eget förhållande till alkoholen och den roll stamkrogen Apteekki spelar i hans liv. Han ser det som en förmildrande omständighet att han inte försvinner utan återvänder hem efter sina våta kväller.

Sen är det kvinnorna, eller närmare bestämt den kritik han fått från feministhåll. Han har många kvinnliga läsare och dem karaktäriserar han som kvinnor som ”inte får mensen rubbad av att man tittar några sekunder för länge på dem i riksdagens hiss”. Att feminister är problematiska för Mäki och att Mäki kan vara det för en feminist förstår man av ett arkivklipp där han i samma andetag lyckas vara både sexistisk och rasistisk.

Yrke: finsk författare: Reijo Mäki sänds i TV1 i kväll kl. 21.00, repris söndag kl. 8.05 och onsdag kl. 11.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.