Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När hon ser mig

19 jan , 2013, 19.10 Malin Slotte

 

Det är att vara en liten själ att hänga upp sig på folks utseende, och ännu mindre är det att kommentera det. Men ärligt talat upptas man av tankar kring utseende, ideal och ålder när man ser Matthew Akers dokumentär om den serbiskfödda konstnären Marina Abramovic.

Hon är plastikopererad så hon inte förmår rynka pannan och har ett utseende som är svårt att åldersbestämma. Ändå är chocken total när man får veta att denna levande och ungdomliga person är 63 år i filmen – det är imponerande kirurgi om inte annat. Samtidigt är det något provocerande i att en kvinna inte får – eller vill – se ut som sin ålder. Det är som om det skulle förta något av den konstnärliga trovärdigheten att ge efter för åldersdiskriminerande skönhetsideal på ett så uppenbart sätt.

Men detta är endast en tröskel i början av dokumentären. Så småningom kommer man över den och blir helt absorberad av denna karismatiska konstnärs livshistoria och performanceprojekt, där hon ofta använt sig av den egna kroppen. Det gör hon också i det projekt som dokumentären handlar om, The Artist is Present. Det var en retroperspektiv performanceutställning på museet för nutidskonst i New York där hon under tre månader våren 2010, utan pauser, satt orörlig på en stol och tittade på besökare som slog sig ner i stolen mittemot.

Det var både fysiskt och psykiskt påfrestande för henne, men det blev en hit. Kön till att för en stund slå sig ner framför konstnären och möta hennes blick var lång. Det sker något närmast andligt i detta möte, och dokumentären lyckas fånga stämningen i detta på ett sätt som gör att man två år senare hemma i tv-soffan blir alldeles tagen och själv upplever sig delaktig.

Abramovic hade det knappast tråkigt, det går att titta hur länge som helst på dessa människoansikten. Det är fängslande att se hur de sänker garden och visar sig i hela sin sårbarhet i mötet med konstnären. Det är sig själv man möter i henne.

Dokumentären visas även på DocPoint nästa vecka och rekommenderas varmt.

Marina Abramovic: The Artist is Present sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.