Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Ovanligt vanlig

3 feb , 2013, 20.17 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Hon spelar huvudrollen. Hon har skrivit manus. Hon regisserar. Och hon producerar.

HBO:s omtalade dramakomediserie Girls (2012–) verkar helt och hållet vara Lena Dunhams verk. För två veckor sedan vann hon en Golden Globe som bästa komedienn, och själva serien fick en guldglob som bästa komediserie. Nämnas kan att Lena Dunham bara är 26 år.

Det är smått fantastiskt, för Girls är den där sortens serie som omedelbart suger in en i sitt universum och placerar sig på topplistan över de där serierna du tjatigt kommer att referera till resten av ditt liv.

Utgångspunkten verkar föga originell: det handlar om fyra väninnor som bor i New York. Dunham är Hannah, en professorsdotter som drömmer om att bli författare och vars föräldrar slutat försörja henne. Hon är en uppdaterad version av de där tokroliga flickbokshjältinnorna; smågalen, småneurotisk med en tendens att säga saker hon inte borde. Hon delar lägenhet med bästisen Marnie (Allison Williams), som verkar vara hennes direkta motsats. En ung, vacker businesskvinna med småtrist pojkvän. Till gänget hör Jessa (Jemima Kirke), en oberäknelig aristokratisk skönhet med rebellisk bohemlivsstil. Jessa flyttar in hos kusinen Shoshanna (Zosia Mamet), ett barnsligt, ytligt och något hysteriskt Sex and the City-fan som inte riktigt verkar bottna i sig själv, men som snart förefaller vara den mest sorgliga av dem alla.

Storheten ligger i att det är så originellt och levande genomfört. Och vågat: sällan har väl sex skildrats så närgånget i all sin vardagsrealistiska bisarritet i en amerikansk serie. Folk går på toaletten, tar droger, får könssjukdomar, har råddiga hem. Men kanske mest befriande är det att se en huvudrollsinnehavare med ett så ordinärt utseende som Dunhams. Det känns rent revolutionerande att hon inte är trådsmal, att hon är osminkad, att hon inte verkar ha gjort några kirurgiska ingrepp. Samtidigt inser man att hon utan sin multitalang förmodligen aldrig haft en chans i branschen som enbart skådis.

TV2 visar fem avsnitt på raken i kväll. Det är bland de kortaste 2,5 timmarna i mitt liv.

Girls sänds i TV2 söndagar kl. 22.10, repris fredagar kl. 23.35.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.