Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kampen fortsätter

9 feb , 2013, 00.01 Malin Slotte

 

Kvällens K Special om författaren Karl Ove Knausgård är lite som att besöka inspelningsplatserna och träffa skådespelarna i en tv-serie man länge följt. Jämförelsen haltar förstås. Om tv-serier är fiktiva med skådespelare i rollerna är Karl Ove Knausgårds magnum opus Min kamp självbiografisk verklighet, där hans strävan att borra sig ner i sin personliga sanning oundvikligen får hänsynslösa konsekvenser.

I kvällens dokumentär finns både platserna och människorna han skriver om. Medverkar gör hustrun Linda Boström Knausgård, mamma Sissel Hatløy och föräldrarna till barndomsvännen Geir. Dessutom skymtar storebror Yngve och de tre barnen i bild.

Man kunde ju tro att Knausgård efter att ha varit så generös med sig själv och sitt liv nu skulle vilja lägga locket på, sänka ridån och dra sig tillbaka ur rampljuset, som en tydlig markering för att nu är det slut. Nu är den sista bokstaven skriven i det sexdelade verket på 3 500 sidor. Men han verkar inte tänka så, kanske för att den nyfikenhet som dokumentären stillar ändå på sin höjd är visuell.

Dokumentären handlar om livet efter att han satte punkt 2011. Lena Jordebo följer författaren under ett år. Hemma i skrivarstugan och i trädgården i ett idylliskt vackert Österlen, under boklanseringar i Barcelona och New York, när han besöker sin cancersjuka mamma i Norge, när han återser barndomshemmet efter många år. Han verkar sliten. Det ligger en stämning av tomhet och sorg över programmet.

Mest intressant är förstås att höra vad hans fru, som själv är författare, tänker om att bli omskriven. Hon visar sig ha oroat sig mer för den litterära kvaliteten än över hur hon blir framställd. I sista bandet skildrar Knausgård hur hon får ett återfall i den bipolära sjukdom hon länge haft under kontroll.

– Det hemska var inte att han skrev om det, det hemska var att det hände, säger hon.

Det var ett avsnitt som var oerhört svårt att skriva. Hur smärtsamt förstår man när författaren brister i gråt under intervjun.

Karl-Ove Knausgård – Året efter Min kamp sänds i Yle Fem/SVT World i kväll lördag kl. 22.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.