Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Direktsändning,Musik,Tävling

Därför Krista

10 feb , 2013, 04.19 Malin Slotte

 

Rent låtmässigt tilltalar fortfarande trean Diandra Flores låt mig personligen mest. Även om den kritiserats för att vara för mycket Beyoncé. Men rent showmässigt var det för mycket som inte klickade i bidraget. Egyptentemat som tillkommit i finalen hade inget stöd i låten, och framför allt var det inte särskilt grafiskt snyggt på Led-skärmarna. Det  hade kunnat ta sig i händerna på proffs – enligt mig borde hela artisten stylas om – men det skulle ha krävt en hel del jobb och framför allt en insikt om att detta jobb behöver göras. Och som det verkar styr artisterna själva rätt mycket hur framträdandena utformas.

Jag är också glad att tvåan Mikael Saari inte tog hem det. Han är utan tvekan en begåvning, men jag anser inte en så statiskt ballad platsar i eurovisionen. Jag är uppriktigt sagt inte ens övertygad om att låten är bra, snarare handlar det om ett starkt och innerligt framförande och ett snyggt arrangemang med piano och stråkar. Det är inte en låt som fastnar i första taget, eller som man går och nynnar på.

Därför tror jag Krista Siegfrids var ett bra val. Fortfarande hade jag unnat henne en starkare låt. Vilken monsterkonkurrens skulle hon inte kunna erbjuda med en Girls Just Wanna Have Fun- eller Material Girl-refräng? Men det är svårt att inte ryckas med och imponeras, ja rent av bli glad, av hennes nummer. Det är roligt att någon tar ut svängarna och bjuder på show. Det är nämligen det som eurovision i mångt och mycket handlar om.

Sedan kan man fråga sig hur det är möjligt att en finlandssvensk artist vinner för tredje året i rad? Är det ren slump eller beror det på annat? Delvis tror jag det är slump. Men finlandssvenskar är också flitiga på att delta i den finländska eurovisonsuttagningen. De år jag bevakat tävlingen har finlandssvenskar tävlat varje år, ofta fler än en artist. Jag tror det kan ha något att göra med tävlingens status i den finska musikbranschen. Landets hetaste artister verkar förbluffande ointresserade av den hundramiljonerspublik som ESC har att erbjuda. Möjligen ser de finlandssvenska artisterna i högra grad sin chans att nå ut genom tävlingen.

 

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.