Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Den sinnliga matten

19 feb , 2013, 23.48 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Många av oss förknippar matematik med något abstrakt och komplicerat, med en utmattande krittavla med ett förbryllande myller av formler och ekvationer. Matematik på de högre nivåerna är förvisso komplicerad, och kvällens tyskryska dokumentär Colours of Math från 2012 av Ekaterina Eremenko ger en inblick i detta tankesätt, som egentligen är ett annat sätt att beskriva världen och verkligheten. Allt är nämligen i någon bemärkelse matematik, eller går att närma sig med matematikens begrepp och språk. Vår värld är ett system av matematiskt formulerbara strukturer och mönster.

Matematikerna i dokumentären – Cédric Villani, Anatolij Fomenko, Aaditya V. Rangan, Jean-Michel Bismut, Günter Ziegler och Maxim Kontsevitj– är lika många som de sex sinnena. De får alla representera ett av dessa sinnen – syn, hörsel, smak, lukt, känsel, balans – och försöker förklara hur dessa också är matematiska.

Det här är inga enkla grejor, oftast hänger man inte med. Men det är knappast heller meningen att vara pedagogiskt, utan snarare är syftet att presentera detta sätt att problematisera verkligheten och i vissa fall också hitta lösningen på problemen. Det handlar med andra ord om att ge en inblick i matematikens svindlande värld.

Matematikerna tar oss med ut i verkligheten. Rör sig ute på stan, visar bikakor som exempel på naturens användning av minimalytor, säger saker som:

– Matematik är hjärnans musik. Jag kan inte själv sjunga, men i matematiken har jag hittat en väg att sjunga mig genom livet.

Dokumentärens regissör Ekaterina Eremenko har själv en examen i matematik från universitetet i Moskva. När hennes mor dog i en bilolycka avbröt hon sina doktorsstudier för att jobba som modell och tv-ankare och ta en andra examen i filmregi. År 2008 gjorde hon en dokumentär om vad som hände med hennes klass på 26 elever som år 1982 inledde studierna vid en matematisk elitskola i ett Sovjetunionen före perestrojkan.

Dok: Matematik för alla sinnen sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.