Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram,Personporträtt,Reportage

Grönt liv, blå konst

28 mar , 2013, 23.51 Malin Slotte

 

Mary Kuusisto kan sägas höra till doldisarna i det finlandssvenska kulturlivet, åtminstone utanför sin hemstad Ekenäs. Hon är en konstnärssjäl som både målar och skriver, och hon lever ekologiskt tillsammans med maken Veli. Hon har undervisat i bildkonst och hennes verk finns i Pro Artibus och Ekenäs stads samlingar. År 2008 debuterade hon med en diktsamling på Söderströms, två år senare gav hon ut en prisbelönad trädgårdsbok. Hon har haft växthus och blomsteraffär i två decennier, och många av de växter hon odlar är ovanliga.

Den här, eller någon annan, presentation eller bakgrund ges inte i Eero Walléns Seportage, som kastar sig in i huset en gråmurrig höstdag då belysningen är dålig och Mary står och steker rödbetsbiffar på spisen. Paret har inte ätit kött på fyrtio år, vilket är lika länge som de varit gifta.

Wallén besöker paret under fyra årstider och följer sin stil trogen deras vardag okommenterad. Vid ett tillfälle verkar det ha skett en miss i kommunikationen för paret är bortrest då Wallén kommer. Då intervjuar han grannen i stället.

Maken Veli är byggarbetare och har också byggt, eller snarare håller på att bygga, huset de bor i av återanvänt material. En intressant konstruktion som man gärna hade fått veta mer om.

Seportaget: Det blomstrande berget sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl 14.45.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.