Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

En man får inte föda

20 apr , 2013, 20.12 Malin Slotte

 

Veckans Spotlight tar upp ett ämne där Finland fått kritik för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Det gäller den sterilisering som transsexuella tvingas gå igenom för att få ändra sitt juridiska kön. Programmet av Elin von Wright tar upp situationen i både Finland och Sverige.

I Sverige har man efter hård kritik upphört med dessa steriliseringar som jämförts med de tvångssteriliseringar som genomfördes under 1900-talet av exempelvis rashygieniska skäl. Nu försöker transsexuella i Sverige som genomgått sterilisering få ersättning av staten.

I Finland ställer staten fortfarande kravet att personer som vill byta juridiskt kön måste vara sterila. Det finns inget medicinskt skäl till detta, utan bygger på uppfattningen att det inte ska vara möjligt för en man att vara gravid, eller för en kvinna att befrukta någon.

Att det här är ett brott mot de transsexuellas mänskliga rättigheter är de flesta som intervjuas i programmet överens om. Päivi Sillanaukee vid Social- och hälsovårdsministeriet får personifiera det byråkratiska motståndet mot att detta ändras även i Finland. Hon upprepar envist att ärendena behandlas enligt den ordning de kommer in, utan att någon ges förtur.

Även veckans Radar i Radio Vega tar upp ämnet.

Spotlight sänds i Yle Fem torsdagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 15.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.