Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Diskussion,Intervju,Personporträtt,Programserie,Reportage

När tiden är utmätt

24 apr , 2013, 18.53 Malin Slotte

 

För fem år sedan väckte en programidé om att göra en tv-serie om döende människor starka reaktioner. Av diskussionen kunde man få uppfattningen att det var fråga om någon sorts smaklös realityserie som utnyttjade dödssjuka människor. Nu är serien klar och har premiär – och reaktionerna visade sig vara överdrivna. Varför skulle man inte kunna göra program om döden genom att ge de döende själva ordet? Serien vittnar om att den här gruppen känner sig undangömd och nedtystad på grund av samhällets kollektiva dödsskräck.

Programserien är utformad som en sorts meddelande till eftervärlden efter att de medverkande gått bort. Först ut är Maria Jämsä som avled i benmärgscancer redan 2010. Programmet om henne är inspelat 2008, då hon ännu mår hyfsat trots biverkningar av medicinerna. Maria varken ömkar sig själv eller verkar frukta döden, snarare försöker hon ta vara på den tid hon har kvar.

– Döden är en positiv sak. Den är inget att vara rädd för, säger Maria med champagneglaset i handen i en berörande sekvens som visas för hennes anhöriga efter att hon gått bort.

Trots berättarmässiga brister är programserien ett värdefullt försök att avdramatisera ett ämne som är en ofrånkomlig del av att vara människa.

Mina sista ord sänds i TV1 onsdagar kl. 19.55, repris lördagar kl. 14.55.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.