Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

Vådan att bli vuxen

28 apr , 2013, 07.22 Malin Slotte

 

Temat för Månadens dokumentär i Radio Vega är besvärliga pojkar. Olli Hietanen och Julian Turunen-Forsbäck kände sig inte populära bland lärarna när de gick i högstadiet. För att höja sina betyg börjar de i tionde klass vid Borgå folkakademi där de känner sig betydligt mera hemma och accepterade. De delar rum på internatet och blir ett radarpar som börjar kallas ”Olle och Olle”. Den ene drömmer om att komma in vid Kallion lukio för att bli skådespelare. Den andre har varit tvungen att ge upp sina drömmar om en idrottskarriär.

Annvi Gardberg har följt pojkarna från femton till nitton års ålder. I stället för att berätta i scener, har hon valt att ge pojkarna själva ordet och låta dem berätta om olika händelser och sina känslor. Eftersom dokumentären är en uppväxt- och utvecklingshistoria är detta inifrånperspektiv ett lämpligt grepp. Gardberg får pojkarna att öppna sig, och som komplement till intervjuerna bjuder de även på freestylerap där de ännu mera direkt reflekterar kring sig själva. Dokumentärens ljudbild bygger på de två pojkarnas röster. De är rätt likadana, och därför inte helt enkla att skilja från varandra.

Månadens dokumentär: En andra chans – en berättelse om att växa sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.