Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor

Tävling i ståupp

8 jun , 2013, 18.46 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Man kan ordna talangtävling i princip vad som helst, men bland de billigaste att producera torde talangtävling i ståuppkomik vara. Det här handlar också Yles nya lördagsunderhållningssatsning om i sommar. Idén att tävla i ståuppkomik är ingalunda ny – för ungefär ett decennium sedan gjorde André Wickström och Stan Saanila något liknande på den kommersiella sidan.

I realityserien Naurun tasapaino tävlar tio ståuppkomiker – åtta män och två kvinnor – och vinnaren utlovas 20 000 euro och en turné runt landet tillsammans med ett känt komikernamn. Tävlingen sker på realityvis så att juryn skickar hem en tävlande i varje avsnitt, tills tre finalister återstår och uppträder i direktsändning på Peacock-teatern då tittarna utser vinnaren. I varje avsnitt får de tävlande ett tema som de ska sno ihop en femminuter lång ståuppa på, och framföra materialet på en scen inför publik. I första avsnittet är temat Yle, och en kvart av programtiden läggs på att deltagarna drar omkring i Yles korridorer och pratar med programmakare. I stället för att presentera deltagarna för tittarna och helt enkelt ställa dem på scen.

När det äntligen är upp till bevis blir det korta snuttar ur varje framförande – och antagligen vinner vi tittare på det. Många är riktigt bra, och av snuttarna framgår än en gång hur enkelt det är att roa och underhålla genom ståuppkomik, för den som har talangen och förmågan att ta sin publik. Liksom det finns få saker lika plågsamma som ståupp som inte funkar, där skämten möts av en allt mer frågande tystnad. Exempel på båda finns i första avsnittet, där det genast märks vilka som har mest scenvana – och helt enkelt är bäst. Förhoppningsvis får vi se deltagarna utvecklas under seriens gång, förutsägbar lär utgången bli annars.

Skrattbalans sänds i TV2 lördagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 23.45.

, , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.