Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kampen för bromsmediciner

24 jun , 2013, 21.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Årets Oscar i dokumentärklassen gick som bekant till svenska Searching for Sugar Man. En av de övriga nominerade i dokumentärfilmsklassen var David Frances How To Survive a Plague, om de aktivister som på 1980- och 1990-talen kämpade för att det skulle tas fram mediciner mot hiv och aids. På den tiden var aids en dödlig sjukdom som svepte fram som en epidemi särskilt bland homosexuella män.

New York var i början en av de hårdast drabbade städerna, och där organiserade sig de hiv-smittade och deras vänner i en gemensam kamp. Man var missnöjd med att president Ronald Reagan helt verkade ignorera epidemin, och man tyckte att myndigheterna gjorde för lite för att ta fram mediciner.

Förutom massmöten och demonstration utanför myndigheter och läkemedelsbolag, såg man till att skaffa sig kunskap. Man satte sig in i forskningen och de medicinska detaljerna för att kunna ta debatten med expertisen på jämbördig saknivå.
När medicinbolagen var långsamma med att släppa nya mediciner på marknaden tog man saken i egna händer och skaffade dem på svarta marknaden och medicinerade sig själv. Man hade nämligen inget att förlora. Att vara hiv-smittad var en kamp mot tiden.

Dokumentären är ett hopklipp av rörelsens egna filmer från den här tiden. Den visar massmöten där ämnet diskuterades och stämningen var laddad av kampanda – det var bokstavligen fråga om liv och död. Och den innehåller material från kaotiska demonstrationer då polisen ofta ingrep genom att bära bort demonstranterna.

Snart framträder även rörelsens nyckelfigurer som har en framträdande roll i många av klippen, många av dem själva smittade. Kampen gav resultatet. En dag visade sig en kombination av mediciner fungera, och ganska snabbt tömdes aidsavdelningarna på patienter. Äran för detta genombrott tar sig denna rörelse. Utan kampen antas ett genombrott i forskningen ha dröjt ännu längre.

Dokumentärprojekt: Pionjärer inom aids sänds i kväll måndag kl. TV1 21.30, repris lördag kl. 13.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.