Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Suffragetternas hårda kamp

20 aug , 2013, 11.14 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kvällens Artedokumentär Les Suffragettes – Ni paillassons ni prostituees från 2011 är en historielektion i hur det gick till när kvinnor fick rösträtt i Storbritannien 1928, 22 år senare än i Finland. I centrum för den sjuttiåriga kampen som inleddes i mitten av 1800-talet står främst fem kvinnor: fabriksarbeterskan Selina Cooper (1864–1946), författaren Millicent Garrett Fawcett (1847–1929), advokathustrun Emmeline Pankhurst (1958–1928), lärarinnan Teresa Billington-Greig (1877–1964) och lärarinnan Emily Wilding Davison (1872–1913).

De var alla på olika sätt framstående i den så kallade suffragettrörelsen, som förde en lång och seg kamp för kvinnors rösträtt i Storbritannien. Det var en radikal kamp full av civil olydnad: till rörelsens historia hör demonstrationer med våldsamma inslag, arresteringar, fängelsestraff och hungerstrejker med tortyrliknande tvångsmatning som följd.

I dokumentären beskrivs hur en demonstration gick till: medelklasskvinnor begav sig ut på gatorna i London med en hammare i muffen, och vid ett givet klockslag började de krossa skyltfönster. Det beskrivs också hur demonstranterna utsattes för övergrepp av mobbar, som ett straff för sitt okvinnliga beteende – och polisen ingrep inte. Det påminner onekligen om vad som rapporterats ske exempelvis under oroligheterna i Egypten i dag.

Emily Wilding Davison blev rörelsens martyr när hon kastade sig framför George V:s galopperande häst under ett lopp och avled av skadorna fyra dagar senare. Upp till 300 000 kvinnor samlades på gatorna när hon begravdes, vilket är den största feministiska sammankomsten någonsin i London. Dokumentären är illustrerad med svartvitt bild- och arkivmaterial – bland annat hästincidenten finns fångad på film – varvat med intervjuer med brittiska, franska och amerikanska forskare.

För den finska uppläsningen står skådespelaren Marja Packalén.

Historia: Rösträtt för kvinnor! sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.00 med repris lördag kl. 17.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.