Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Mysteriet med halvbrodern

18 sep , 2013, 15.46 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En släktkrönika i flera generationer på flera tidsplan, som utgår från händelserna segerdagen den 8 maj 1945. Originalitetsmätaren slår kanske inte i taket av upplägget, men faktum är att den åttadelade norska dramaserien Halvbroren från 2012 varit en stor framgång för NRK. Den baserar sig på en roman av Lars Saabye Christensen från 2001 som fick Nordiska rådets litteraturpris. Televiseringen i regi av Per-Olav Sørensen är såld till tretton länder.

Och serien är bra. Den övertygar från första stund; redan introt känns suggestivt och påkostat och man blir genast intresserad av personerna.

Berättarperspektivet är den ena halvbrodern Barnums (Nicolai Cleve Broch). Året är 1988 och Barnum sitter ensam i en ödslig stuga och minns både sitt eget liv och sin släkts historia genom återblickar till olika tidsplan. Först förflyttar vi oss till segerdagen 1945 och en lägenhet där tre generationer kvinnor bor: Barnums mor Vera (Mariann Hole), mormor Boletta (Marianne Nielsen) och mormorsmodern ”den gamla” (en kraftkvinna som det är ett nöje att se Ghita Nørby gestalta). Var männen är framgår inte, däremot får vi se hur alla dessa kvinnor kränks av män, på olika sätt och i olika grad visserligen. Värst går det för mamma Vera, då 20, som när hon går upp på vinden blir brutalt våldtagen och svårt traumatiserad. Under en dramatisk taxiresa till sjukhuset föds senare Barnums halvbror Fred.

Parallellt med detta sitter Barnum alltså i stugan, och han minns också händelser några år tidigare då han flyttade ihop med flickvännen Vivan (Agnes Kittelsen). De går upp på vinden och hittar mammans gamla kamera som innehåller en film. En av bilderna föreställer halvbrodern Fred (Frank Kjosås) som Barnum inte hört av på över tjugo år. Han börjar nu leta efter storebrodern, som skyddade honom mot mobbarna på skolgården under den tuffa uppväxten som nyinflyttade i Oslo.

Halvbroder sänds i Yle Fem onsdagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.