Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Talkshow

Bröderna med rävlåten

5 Nov , 2013, 11.17 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Skavlan och dramaserier i Yle Fem. Det är i ett nötskal den norska tv som tittaren har tillgång till från finländsk horisont. Våra inhemska kommersiella kanaler köper sällan in annat än anglosaxiskt, ett undantag är kvällens norska talkshowstart, I kveld med Ylvis (TVNorge), på minikanalen Kutonen, vars populäraste program brukar ha under 50 000 tittare.

Orsaken till att någon köpt in detta är internetsuccén The Fox som i skrivande stund har över 191 miljoner klick på Youtube. Det är en skämtvideo i Gangnam Style-stil gjord av talkshowens värdar, bröderna Bård och Vegard Ylvisåker, där de frågar sig hur räven egentligen låter. Den engelskspråkiga videon spelades in för att göra reklam för talkshowen inför säsongspremiären i höstas, och spred sig överraskande som en löpeld över världen. Låten har legat på den amerikanska Billboardlistan och Ellen DeGeneres blev så förtjust att hon bjöd in killarna till sin talkshow (de tackade ja).

Det är alltså talkshowen som videon skulle göra reklam för som Kutonen nu sänder med start från säsong tre, det vill säga två månader efter att programmen sändes i Norge.

Utan rävvideon skulle ingen utanför Norges gränser köpa in detta, helt enkelt för att det är för internt. Det skämtsamma konceptet bygger på att man är bekant med programledarna och huskomikern Calle Hellevang-Larsen, och även att man har någon koll på gästerna. När en person som heter Pernille Sørensen kommer in som första gäst för att flamsa och tramsa med programledarna, sitter således tittaren som ett frågetecken.

Betydligt intressantare blir det när Bas Landsdorp och Alfred Sandvig slår sig ner i soffan, för här handlar det faktiskt om något som man inte behöver vara norrman för att intressera sig för: projektet att etablera en mänsklig bosättning på Mars år 2023. Vissa upptåg är förvisso rätt kul, som hysset att ringa på hos folk i Småland och be om vatten.

Ylvis Show sänds i Kutonen tisdagar kl. 22.10 och torsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.