Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Världens favoritfarbror

16 Dec , 2013, 17.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Med anledning av Nelson Mandelas död möblerar Yle om i tablån i TV 1 i kväll. Den inhemska dokumentären Den envingade ängeln om konstnären Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass flyttas till en senare tidpunkt. I stället tar den sydafrikanske filmaren Khalo Matabanes färska långfilmsdokumentär A Letter to Nelson Mandela dess plats.

I dokumentären vänder sig regissören, född 1974, direkt till Mandela i form av ett personligt hållet brev, präglat av en hel del smärttyngd besvikelse. Han var en idealistisk tonåring under apartheidregimens sista år. Han minns dagen då Mandela frigavs, och sina egna drömmar om framtiden. I dag lever han i ett land som fortfarande har stora problem i form av våld och ekonomisk ojämlikhet. Vad betyder Mandela, denna ikon och helgonförklarade hjälte, för regissören själv, för Sydafrika och för resten av världen? Lever Mandela upp till bilden vi har av honom?

Dokumentären är med andra ord ingen odelad hyllning till mannen som sagts vara mest lik Jesus av alla nutida människor. Snarare är den ett försök att förstå det han symboliserar, både i Sydafrika och ute i världen.

– Sydafrika skapades av sitt folk, vi kan inte ge hela äran till en enda person, säger aktivisten Selina Williams som förlorat sin syster i oroligheterna i Sydafrika. Det blir också på sätt och vis en av dokumentärens huvudpoänger.

Också kända makthavare, intellektuella och opinionsbildare, som Henry Kissinger, Dalai Lama, Desmond Tutu, Kofi Annan och Arundhati Roy kommer till tals om Mandela, som alltså ännu var vid liv då dokumentären gjordes. Greppet är reflekterande och speglar Mandels roll och Sydafrikas såriga samtidshistoria genom att brottas med framför allt tre huvudbegrepp: frihet, förlåtelse och försoning. Utvikningar görs även till återföreningen av Tyskland, Irakkriget och Salvador Allendes död.

Dokumentärprojekt: Ett brev till Mandela sänds i kväll måndag i TV1 kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.