Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Mafioso kommer till byn

18 feb , 2014, 18.28 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Dramaserien Lilyhammer (NRK 2012–) hör till de största norska tv-succéerna på senare år. Serien har lockat rekordpublik i sitt hemland (kring en miljon tittare per avsnitt för den första säsongen). Den andra säsongen som sändes i höstas hade något lägre tittarsiffror. Inför att Yle börjar sända säsong två den 15 april repriseras nu den första säsongens åtta delar som sändes här våren 2012.

En stor del av seriens framgång hos tittarna kan förmodligen tillskrivas huvudrollsinnehavaren Steven van Zandt, känd från maffiaserien The Sopranos men också under artistnamnet Little Steven och för att ha spelat med Bruce Springsteens E Street Band. Det är alltså en kändis från den stora världen som axlar huvudrollen i den norska produktionen, och man låter honom dessutom göra det han redan visat att han kan: spela mafioso.

Egentligen är stommen i Lilyhammer den mest typiska för tv-serier: någon anländer till ett nytt samhälle som vi får lära känna genom nykomlingen. Det unika här är att det inte är bygdens förlorade son eller dotter som återvänder, i stället introduceras en främmande fågel i bygemenskapen i form av en butter mafioso från New York. Men att så är fallet vet ingen i den lilla norska byn Lillehammer, mest känd för att ha arrangerat OS 1994. Mannen som kallar sig Giovanni Henriksen har nämligen skyddad identitet efter att ha angett sin maffiaboss för polisen. Vittnesskyddsprogrammet tar honom till Lillehammer där sannolikheten att någon ska hitta honom är minimal.

Genom denna exmafioso behandlas delvis invandrarens problematik: Giovanni återfaller snart till gamla beprövade metoder när byråkratin och regelverket i det norska samhället blir för stelbent. Något tungviktardrama är det inte fråga om; genremässigt är detta en lättsam feelgoodbagatell. I Giovanni Henriksen har tittarna ännu en bad boy som det är lätt att ta till sig och svårt att inte gilla.

Lilyhammer sänds i Yle Fem tisdagar kl. 22.02.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.