Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Gravid med svärfar

20 feb , 2014, 16.49 Malin Slotte

 

Sambon till en man som låtit sterilisera sig för att han bär på en genetisk sjukdom blir plötsligt gravid. Kvinnan i ett nyktert alkoholistpar döljer sitt återfall för familjen. Och en kvinna som gör en lång resa med sin nya kärlek berättar inte att hon är döende.

Dylika fall tar sig den nya inhemska serien Valheen vangit an. På knappt en timme berättar den sina historier, en för varje avsnitt, och gränsen mellan verklighet och fiktion är medvetet utsuddad.

Det rör sig om ett program i genren ”scripted reality”, en programform som på senare år blivit populär särskilt i Centraleuropa. Den ser ut som reality-tv men är drama, eller kanske snarare såpa. I och för sig är manus inget nytt i realityserier. Eller snarare: som tittare vet man sällan vad som är äkta och vad som är konstruktion eftersom den här typens program sällan redovisar det.
Den som mitt i allt zappar in i kvällens avsnitt av Valheen vangit kommer förmodligen att tro att det är reality-tv, för det är gjort som en dokumentär med både intervjuer och scener och handlar om ett par som försöker bli med barn. Men tittar man ett tag inser man att det är alltför konstruerat för att vara autentiskt. Allting passar alltför väl in i den aristoteliska kurvan.

Historierna som berättas – där den gemensamma nämnaren alltså är någon form av livslögn – uppges däremot ha verklighetsbakgrund. Och personerna som gestaltar dem är amatörer och inte proffsskådespelare. Googlar man på de medverkande i första avsnittet verkar huvudpersonerna ha samma yrken som de uppges ha i programmet, men för birollerna verkar man i vissa fall ha använt personer med åtminstone någon skådespelarbakgrund. Det är rätt naturligt agerat, även om huvudpersonerna inte visas i närbild under den mest krävande scenen då sanningen avslöjas. I stället filmas paret på avstånd med en berättarröst som refererar skeendet.

Lögnens fångar sänds i Liv torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 22.00 och måndagar kl. 0.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.