Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Pingvinernas Big Brother

1 mar , 2014, 17.57 Malin Slotte

 

Den tredelade naturserien Penguins – Spy in the Huddle, en samproduktion från 2013 mellan BBC och Discovery, säger sig ta tittaren närmare livet i pingvinflocken än någonsin tidigare och verkligen visa hur det är att vara pingvin. Det här är inte bara säljsnack. Närgånget är det faktiskt, och detta tack vare att man använt femtio spionkameror för att fånga livet hos tre av världens sjutton pingvinarter: kejsarpingvinen, den största av dem alla som lever på Antarktis, klipphopparpingvinen på Falklandsöarna, och den sydamerikanska humboldtpingvinen som tidigare sällan fångats på film.

Kamerorna är inbyggda i pingvinrobotar i naturlig storlek som ser så äkta ut att det händer sig att de misstas för riktiga pingviner. Robotarna kan röra på sig, i vissa fall även vifta med vingarna och kommer upp på fötter igen om de ramlar omkull. Vissa av dem förmår även värpa ägg med ett inbyggt kameraöga. Kameror är också inbyggda i simmande pingvinrobotar under vattnet. Tusen timmar fångades på film, vilket ledde till tre entimmesavsnitt som följer pingvinflockarnas parnings- och ruvningsbestyr samt hur ungarna kläcks och växer upp.

Kejsarpingvinerna har aldrig filmats så lång tid i ett sträck som i serien. I över 330 dagar filmades de, och det övervintrande filmteamet var isolerat i över åtta månader och hade kontakt med omvärlden endast via en satellit i en temperatur som sjönk ner till minus sextio grader.

Och visst innehåller även pingvinens livskamp dramatik. De majestätiska kejsarpingvinerna vaggar fram över ismassorna i bitande köld. Självfallet är det någon stackare som hamnar på efterkälken och irrar omkring ensam. Klipphopparpingvinen studsar som en gummiboll upp ur vattnet och klättrar envist uppför branta klippor för att tappa taget och rulla tillbaka ner i vågorna. Humboldtpingviner springer över en flock slöa sjölejon som irriterat nafsar efter dem.

Den vida naturen: Pingvinen i dolda kameran sänds i lördagar kl. TV1 18.45, repris söndagar kl. 8.05 och onsdagar kl. 15.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.