Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Tradition eller förnyelse?

8 mar , 2014, 19.57 Malin Slotte

 

Till vinterns bästa tv-underhållning brukar den svenska Melodifestivalen höra. Alldeles oberoende av kvaliteten på låtarna brukar själva tv-produktionen vara högklassig. Riktigt så har det inte varit i år. Det har känts som om SVT bränt all kraft och energi på den dundershow de bjöd Europa på i maj och ännu inte riktigt återhämtat sig.

Även om Melodifestivalen är en nationell angelägenhet på ett helt annat sätt än i Finland måste också svenskarna numera anstränga sig för att få fram en låt som klarar sig i Europa. I år har det heller inte varit något höjdarår musikaliskt sett, och den bästa låten kommer knappast heller att vinna. Ace Wilder bjuder på en i sammanhanget modern och originell poplåt med potential att slå utanför eurovisionsbubblan. Förmodligen tar ändå Sanna Nielsens traditionella och mycket svenska schlagerballad hem det. Nielsens låt är en av startfältets tre ballader. En av kvällens starkaste låtar är Ellen Benediktsons visa. Hon upptäcktes när en gymnasieskola repeterade in kameravinklar som stand in-artister inför Eurovision i Malmö i fjol. Ett raspigare och mer oborstat sound bjuder Linus Svenning på i sin ballad som har kvällens mest irriterande refräng.

Tävlingens veteraner, discotrion Alcazar, har årets glammigaste show. Farten och energin smittar, men under attityden och glittret framstår ändå låten som en tunnare recycling av gruppens tidigare melodifestivalbidrag. För fjolårstvåan Yohio lär revanschen utebli i år. Om han i fjol var visuellt intressant men låtmässigt svagare, har han efter att ha tonat ner sin androgyna mangalook varken låten eller stilen i år.

Två flickidoler finns också med: Anton Ewald är den starkare, Oscar Zia den andre. Båda bjuder på ett mörkt och genomkoreograferat dansnummer till tuff men tunn danspop.

ESC-vinnaren 2005 Helena Paparizou försöker sig på divig dramatik men man förlorar intresset i refrängen. Lite uppåt blir man däremot av Panetoz trallvänliga bagatell.

Melodifestivalen 2014 sänds i Yle Fem i kväll lördag kl. 21.00.

 

Såhär tror jag det går i kväll:

1. Sanna Nielsen

2. Ace Wilder

3. Ellen Benediktson

4. Alcazar

5. Anton Ewald

6. Oscar Zia

7. Panetoz

8. Linus Svenning

9. Helena Paparitzou

10. Yohio

, , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.