Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

Porträtt av en Stockmanntant

30 mar , 2014, 09.03 Malin Slotte

 

Månadens dokumentär: Tobak, stödstrumpor och grekiska bönor

”Stockmanntant” är ett begrepp som ofta används med ett uns av förakt. Ett kvinno- och klassförakt förklätt till en förment uppåtspark.

Månadens dokumentär av Annika Sylvin-Reuter, till vardags redaktör för Familjeliv, är ett porträtt av en av dessa äldre damer vars åldriga elegans drar uppmärksamheten till sig på stadens stora varuhus. Men Sylvin-Reuter tränger sig raskt förbi klichéer och fördomar, och närmar sig sin huvudperson Maya Weber (född Seraidaris, pappan var grekisk immigrant) med öppet sinne utan kladdighet.

Programmet börjar vid denna eleganta 81-åriga exmannekängs yta, som hon fortfarande månar om, för att sedan närma sig det inre. Vem är denna människa? Vilken är hennes livshistoria? Hur ser hon på livet och döden och åldrandet?

Sylvin-Reuter har lyckats få ut ovanligt mycket av sin huvudperson. Det här är en dokumentär med många lager. En människa är en värld, och Maya Weber är en stark personlighet i vars sällskap man gärna vistas. Det är intressant trots att hennes liv knappast varit särskilt ovanligt eller dramatiskt, utan troligen rätt representativt för hennes klass och generation.

Man förstår att hon är en dam med skinn på näsan som väcker respekt. Hon kan vara vass i kommentaren, men har också ett smittande flickaktigt skratt. Dokumentären bygger sin ljudvärld av detta skratt, men också av en kråkas ödesmättade kraxande. Om skrattet representerar humorn och livsglädjen blir kråkan det mörkare stråket som också finns där.

Och så puttrar grekisk böngryta, Mayas paradnummer i köket, på spisen. Via maten, men också tobaken, finns en sinnlighet, som förstärks av den mjuka fyrtiotalsmusik som fungerar som ett ledmotiv genom dokumentären. Framför allt finns här betydande klokskap hos huvudpersonen beträffande åldrandet. Som lyssnare blir man förtjust i denna Maya Weber. Det här är sällsynt njutbar radio.

Månadens dokumentär: Tobak, stödstrumpor och grekiska bönor sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.