Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Lifestyle

Vanligt folks smultronställen

23 apr , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

I fjol utsåg MTV3 Finlands vackraste hem i serien Suomen kaunein koti. Nu är det fritidsbostädernas tur, hos konkurrenten Nelonen som lanserar serien Suomen kaunein mökki lagom till att stugsäsongen börjar. Här tävlar tolv sommarstugor om titeln Finlands vackraste. I de tre första avsnitten presenteras stugorna, fyra per avsnitt. Priset är förutom äran en del materiella ting; det här är väldigt tydligt ett väldigt sponsrat program. Programledare är Laura Ruohola.

Det har sitt speciella intresse att titta in hos så kallat vanligt folk. Att det av allt att döma denna gång inte handlar om smakproffsens objekt är både seriens svaghet och styrka. En oklanderlig, klinisk stilkänsla präglar inte dessa stugor; inredningsmässigt skulle de förmodligen ratas av heminredningstidningarna, eller åtminstone stylas om rejält innan fotograferingen. Det har man inte gjort här. I stället låter man det se ut som folk har det. Lite stilbrott och halvstökigt, ibland överpyntat med prylar man samlat på sig under årens lopp. Det är inte så mycket hem som väcker beundran, snarare interaktivitet: ”Det där var fint, det där skulle jag däremot skippa”, kan tittaren i sin upphöjda expertis tänka framför teven.

I första avsnittet presenteras vi för en vaktstuga i Suomusjärvi som tillhört järnvägen. Det är en vit trävilla inredd i vit lantromantisk stil mitt i skogen vid en anlagd insjö. I Tavastkyro tittar vi in i en bohemiskt inbodd femtiotalsstuga där ägarna är prylsamlare som förbarmar sig över bekantskapskretsens saker innan de förs till soptippen. I Velkua finns en skärgårdsstuga på en klippa högt ovan havet. Favoriten är den alldeles bedårande spetsvillan som flyttats från Terijoki till Lahtis.

I senare avsnitt bjuds det på sommarställen i bland annat Raseborg och Dalsbruk. Röstar gör tittarna på programmets hemsida.

Finlands vackraste stuga sänds i Nelonen onsdagar kl. 20.00, repris fredagar kl 17.25, söndagar kl 9.00 och måndagar kl. 17.20 samt i Liv fredagar kl. 17.00, lördagar kl. 16.00 och måndagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.