Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

På tillvarons avigsida

28 apr , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Socialpornografi är ett negativt epitet för socialreportage som på ett voyeuristiskt sätt gottar sig i misär utan hänsyn till de drabbades integritet. Det är ett begrepp som sammanfattar genrens journalistiska dilemma. Det finns inga fasta definitioner för var gränsen går för socialporr, den bedömningen ligger hos läsaren eller tittaren.

Mikko Piela som regisserat dokumentären Kuka välittää? Who Cares? har själv hört till de utstöttas skara. Åren 2010 och 2011 var han en av dem som stod i brödkön i Kvarnbäcken, som även står i centrum för kvällens dokumentär. Den erfarenheten är en orsak till att han väljer att fokusera på fem kvinnor som gör insatser för att hjälpa de utslagna. De utslagna själva finns alltså inte med denna gång. Genom detta grepp vill Piela att vi ska känna att vem som helst kan drabbas, i stället för att vi än en gång ska känna att dessa människor är ”de andra”.

Man kan förstås hävda att också människor som lever på livets skuggsida har rätt att få komma till tals och bli hörda i medierna, hur detta görs är förstås ett journalistiskt ansvar. Ändå är det perspektiv Piela valt annorlunda än det gängse socialreportaget. Det som förmedlas till tittaren är: den här hjälpen finns om detta skulle hända dig. Även om huvudpersonerna gör behjärtansvärda hjälteinsatser blir det tydligt att det ändå är en droppe i havet, och att det egentligen inte finns några skyddsnät och garantier för någon. Fattigdom och hemlöshet kan drabba vem som helst. De intervjuade intygar att det är allt fler människor mitt i livet som inte nödvändigtvis har missbruksproblem som står i brödköerna och saknar hem för natten.

En av huvudpersonerna är livsmedelsutdelare, en jobbar på dagcentret Aurinkoinen hymy, en är diakon i Kvarnbäckens församling och en är frisör som en gång i månaden klipper människor gratis. Textilkonstnären Sonja Salomäki, som valt att vända fram avigsidan på sina verk, är tänkt att fungera som den som ska ta ämnet till en annan nivå. Det blir kanske inte riktigt så, även om hennes arbeten gör intryck.

Dokumentärprojekt: Vem bryr sig? sänds i kväll måndag kl. TV1 21.30, repris lördag kl. 13.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.