Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Hur Abba blev Abba

30 apr , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

http://www.youtube.com/watch?v=fGzvuGbDERo

I år är det fyrtio år sedan Abba vann Eurovision Song Contest i brittiska Brighton med Waterloo. Vad passar då bättre än att inför nästa veckas eurovisionskarusell visa en tredelad dokumentärserie om bandet som är den mest framgångsrika vinnaren genom tävlingens historia.

Den svenska dokumentärserien från 2012 är inte gjord med anledning av jubileet, däremot är det tydligt att den riktar sig till en utländsk publik. Den första delen Abba – When Four Became One handlar om vad gruppens medlemmar gjorde innan Abba och hur gruppen bildades.

Stilen följer kommersiella amerikanska dokumentärer om kända personer: tempot är snabbt med korta klipp där musiksnuttar varvas med talande huvuden som enbart säger positiva och berömmande saker. Intervjuspråket är engelska även om alla de intervjuade är mer eller mindre kända svenska musikprofiler som Svenne Hedlund, Lennie Norman, Janne Schaffer och Stikkan Andersons dotter Marie Ledin. Ingen av bandmedlemmarna har ställt upp för intervju.

Dokumentären går igenom i vilka gruppkonstellationer abborna ingick innan de träffade varandra. Det intressantaste är att höra hur musiken de gjorde lät innan Abba, och se foton av hur de såg ut. Anekdoterna däremot som de intervjuade försöker bjuda på – på engelska – blir däremot aldrig riktigt intressanta; där hade de antagligen blivit mer levande om de intervjuats på sitt modersmål. Dokumentären blir en alltför detaljerad genomgång av i vilka band medlemmarna spelat. Vem bryr sig? Knappast en internationell publik, det är knappt så man bryr sig fastän man har hyfsad koll på svensk musik. För att historielektionen inte ska bli för tråkig klipps hela tiden snuttar ur bandets hits in i dokumentären, vilket ger ett stressigt och snuttifierat intryck.

De två övriga delarna Abba – Dancing Queen och Abba – Absolute Image sänds den 1 maj och den 3 maj.

Abba sänds i MTV3 i dag onsdag kl. 20.00, repris torsdag kl. 16.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.