Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Den sjungande timmermannen

4 maj , 2014, 15.05 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=oEpOCmbXeuU

Markus Nykänen arbetar som timmerman och tar sånglektioner. Han försörjer sig på sitt enmansföretag, men drömmen om en annan karriär finns också där. Han är så ung att han ännu kan välja att ta steget fullt ut och bli tenor.

Eero Wallén har följt honom i två år, från våren 2011 till våren 2013. Wallén besöker honom hemma – eller är det på stugan? – följer med på sånglektioner med bland annat den i december avlidne barytonen Tom Krause som lärare, åker på audition till Tallinn, och så vidare. Wallén både håller i kameran och ställer frågor.

Idén är väl att genom att under en längre tidsperiod göra nedslag i Markus Nykänens liv, skapa en bild av hur hans tenorkarriär framskrider. Det är ett okommenterat sätt att berätta, vilket i det här fallet förutsätter att tittaren har koll på vissa saker som inte förklaras. I en scen förekommer improvisationsgruppen Stjärnfall. Googlar man upptäcker man att Nykänen är medlem i den. Är han alltså skådespelare också? Sådana frågor, som kanske inte är så centrala, väcks.

Intressantast är att höra sånglärarna lägga ut texten om sångens väsen, om att sjunga notens kärna, om att sjunga så fritt att man kanske börjar leva så …

Dok: Tenor eller timmerman sänds i dag söndag kl. 15.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.