Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

En besynnerlig ö

8 maj , 2014, 20.30 Malin Slotte

 

Guernsey är en av Kanalöarna mellan Storbritannien och Frankrike. De okända komikerna Chris Bran och Justin Chubb som skapat den brittiska komediserien This is Jinsy (Sky Atlantic 2011–) är uppvuxna på ön där de redan sedan barn gjorde sketcher och låtar ihop. På en ö utspelar sig också deras komediserie.

På Jinsy bor 791 invånare. Brans och Chubbs gör ett slags nyckelfigurer på ön, som också har också en härskare – Den Store Han – som ingen någonsin sett, men som ibland ger ifrån sig tecken på sin existens. I varje hem och på speciella platser på ön finns så kallade tesselatorer utplacerade som förmedlar ljud och bild av vad öborna sysslar med. Apparaterna är mycket mångsidiga: öborna kan både betala skatt och köpa saker med dem. Men de fungerar också som bestraffningsredskap som ger öbor som gjort dumheter elstötar.

Öborna med hög kuf-faktor fördriver tiden med olika slags underhållning. Men jämna mellanrum ordnas äktenskapsutlottning då alla tilldelas en ny partner. Man ordnar också tävlingar där man utser det bästa skägget och håller talangjakter där en hund fungerar som domaren som avgör vilket musikframträdande som går vidare.

Tesselatorerna visar förutom reklam och informationsfilmer också kostymdramer, en vädermunks spådomar samt idrottsreferat av grenar som tedrickning och klädbytestävling för sextioplussare.

Serien som redan fått något av en kultstatus och nominerats för British Comedy Award tar oss med andra ord till en surrealistisk värld som egentligen är en förvrängd version av verkligheten. Helt lättsmält är det inte, och tilltalar knappast heller alla. Men serien har sina stunder. I denna svåra genre är det inte illa och ensemblen är skicklig. Serien har lockat till sig gästskådespelare som David Tennant, Jennifer Saunders och Stephen Fry.

Förutom ett pilotavsnitt för BBC 2010 har serien producerats i sexton avsnitt på två säsonger. Säsong två sändes i Storbritannien efter jul.

Ön Jinsy sänds i TV2 torsdagar kl. 20.30, repris fredagar kl. 23.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.