Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Game show

Sommarens galnaste tv

14 jun , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=oWmD0chO9JA

Det finns tv-program som testar de tävlandes mod. Och det finns tv-program som testar de tävlandes sångförmåga. Amerikanska Killer Karaoke är en blandning av båda. Där sjunger de tävlande karaoke medan de utsätts för olika prövningar, företrädesvis påtvingad kroppskontakt med jordklotets äckligaste arter och kryp. Vad som än händer är det viktigaste att de fortsätter sjunga. Killer Karaoke är med andra ord ett gameshowspektakel där folk vrålar av skräck och obehag samtidigt som de sjunger.

Det låter vansinnigt och bisarrt redan på pappret, och kul kan det också vara att bevittna. Åtminstone första gången, och gärna i små doser på Youtube. Men hur väl denna form av tv lämpar sig för storkonsumtion, i hela avsnitt eller till och med flera på raken, är tveksamt. New York Times tv-kritiker utsåg programmet till det mest fantastiska i televisionens historia. Så kan förstås denna pornografi för skrattmusklerna också kännas, när man ser en kvinna gallskrikande sänkas ner i en isvattenbehållare full av ormar, medan hon försöker sjunga A-has Take on Me. Det är effektiv skrattstimulans, annat kan man inte säga, men efter att ha sett flera gallskrikare på rad börjar man ofrånkomligt avtrubbas.

Formatet bygger på det brittiska Sing If You Can, och programledare är Steve-O alias Stephen Glover från Jackass, som tar sig an programledarrollen med omisskännlig sadistisk förtjusning. Formatet påminner lite om Total Blackout (kolla för allt i världen in på Youtube), där människor filmas med mörkerkamera medan de i beckmörker i blindo utför olika uppdrag, ofta skrikande av skräck inför allt äckelskap de anar sig utsättas för. Likheter finns varför inte också med Yle Fems gameshow Simon från i våras, där de tävlande utmanade sitt äckel inför totala främlingars kroppar. Alla är de en form av extremunderhållning som kan fungera väldigt effektivt för den som är på det rätta slattriga humöret.

Killer Karaoke sänds i Sub lördagar kl. 20.00, repris söndagar kl. 18.00 och fredagar kl. 15.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.