Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

En tidningsman i New York

15 aug , 2014, 16.23 Malin Slotte

 

Seportaasi: Herrasmies New Yorkissa

I början av augusti nådde oss nyheten om att Erik Rune Hermans gått bort i New York i en ålder av 83 år. För de flesta var han nog en ganska okänd finlandssvensk kulturprofil som åtminstone från finländsk horisont arbetade i det fördolda: nämligen med att ge ut tidningen Norden som riktar sig till Amerikafinlandssvenskar, och är den enda tidning som utkommer på svenska i Nordamerika.

I Susanne Palm-Wahlstedts program om från 2006 har Erik Rune Hermans varit redaktör för tidningen, som grundades 1896, i fyrtio år. Han är 76 år gammal och bor i New York – av omgivningarna att döma på Manhattan. De till åren komna prenumeranterna blir allt äldre och färre, men fortfarande utkommer tidningen som sammanfattar de viktigaste nyheterna i främst Svenskfinland i drygt 300 exemplar varje vecka. Och han själv vägrar att gå i pension. I mitten av 2000-talet då programmet gjordes hade internet ännu inte slagit igenom på samma sätt inom tidningsbranschen som i dag. Till exempel åker Erik Rune Hermans varje vecka personligen ut med tidningens sidor till tryckeriet i Queens.

Programmet besöker Erik Rune Hermans i New York under en snörik vintervecka, och följer med honom ut på stan där han småpratar med försäljare. Men mest är vi hemma hos honom i hans etta där han sammanställer och ombryter tidningen. Programmet handlar mest om tidningen och tidningsmakandet, och det är ganska lite vi får reda på om Erik Rune Hermans som person, annat än att han är från Närpes, och är ungkarl, en ensamtillvaro han verkar trivas med. Som ensamstående har det också varit möjligt för honom att klara sig på en liten inkomst. Han hade gärna arbetat som journalist i Finland, men finskan var för svag. Inte heller ville han flytta tillbaka på ålderns höst.

Före sin bortgång hann Erik Rune Hermans få Svensk-Österbottniska Samfundets kulturpris på Runebergsfesten i Vasa i februari i år.

Seportaget: En gentleman i New York sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 16.23.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.