Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Geniet lägger mordpussel

20 aug , 2014, 17.10 Malin Slotte

 

Hösten bjuder på en ny eftermiddagsdeckare i Yle, och den lär hänga med ett tag eftersom den hittills producerats i hela 96 avsnitt. Murdoch Mysteries (2008–) är kanadensisk och utspelar sig i Toronto i sekelskiftet mellan 1800- och 1900-tal.

Huvudperson är kriminalkommissarie William Murdoch (Yannick Bisson) som är alldeles enastående på att lösa mord. Han är klipsk som få och använder sig av för tiden avancerade metoder, och är därtill begåvad med ett fotografiskt minne. Denna sammetsögda katolik talar även franska och hans bakgrund är hemlighetsfull. Han är inte riktigt lika skicklig på privata relationer som på sitt jobb, men vilken tv-polis är nu det? Det är rättsläkaren Julia Ogden (Keeley Hawes) som matchar honom, men det blir många turer innan vi kommer dithän.

I första avsnittet ägnar sig Murdoch mest åt sitt mordmysterium: stadens skönhet dör av en elstöt då hon ska presentera den nya växelströmmen på torget år 1895. Vilket får Murdoch att på bästa pusseldeckarmanér prata med misstänkta och dra sina slutsatser; som brukligt blir det tämligen invecklat. Elektricitet är tidens nyhet och avsnittets tema. Ett särdrag hos serien är att den låter verkliga historiska personer figurera i handlingen. I dagens avsnitt är det den serbiske elektroingenjören Nikola Tesla.

Det är fråga om en typisk snälldeckare, som antagligen blir intressantare ju mer man lär känna huvudpersonerna.
Serien sänds varje vardagseftermiddag, från måndag till fredag, med repris följande vardagsmorgon.

Murdochs mordmysterier sänds i TV1 vardagar kl. 17.10, repris vardagar kl. 10.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.