Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor,Musik,Radio

1900-tal à la Alfred Backa

22 aug , 2014, 21.05 Malin Slotte

 

Nittonhundranånting

Radio Vega har inte profilerat sig som någon stor radiohumorleverantör – förutom Radioteatern står långköraren Fritt fram för de få undantagen på senare år. I stället är det Radio Extrem som fungerat som plattform för unga komiker. En av dem är Alfred Backa, ståuppare, skådespelare, trubadur och skribent, som efter att ha hörts i olika sammanhang i Extrem nu tar steget över till mogenkanalen Vega.

Backas Nittonhundranånting tar över efter Vega Pop. Även Backas program visar sig vara ett poppigt musikprogram, men här varvas låtarna med sketcher, i ett programledarlöst flöde som passar bra på kvällskvisten för ett trött, kanske inte hyperuppmärksamt lyssnande. De olika avsnitten har alla ett årtal från 1900-talet som tema och låter årets örhängen glida över i sketcher som leker med årets händelser och fenomen. Först ut i kväll är 1930, nästa vecka är det 1974.

Programmet är ett enmansprojekt. Sketcherna är Backas påfund och förutom att han gör alla röstroller framför han även låtar ibland. Också musikurvalet är hans och smaken visar sig vara god. Resultatet är smidig, lättlyssnad, underhållande radio. Musik från år 1930, som det bjuds på i kväll, låter kanske inte så sprittande, men kavalkaden av svängiga trettiotalshits lyfter fram riktiga pärlor. Låtlistan kommer att finnas på nätet efteråt.

Det kan däremot ta ett tag innan de korta sketcherna öppnar sig. De första driver bland annat med Lapporörelsens skjutsningar och med det där speciella uppstudsigt käcka sättet att prata som var tidens manér. Men när Alfred Backa släpper standardsvenskan i mitten av programmet och börjar tala dialekt fylls karaktärerna av kött och blod och liv, och åtminstone den här lyssnaren kapitulerar. Utförandet är minst halva sketchen, och även om allt inte kan bli guld när en sådan här mängd sketchmaterial ska produceras varje vecka, blir det ändå uppenbart att Alfred Backa är en skicklig komiker.

Nittonhundranånting sänds i Radio Vega fredagar kl. 21.05, repris söndagar kl. 11.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.