Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Hoppet och andra reportage

5 sep , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: Hoppet-kaljaasi seilaa taas

De finlandssvenska reportagen inleder höstsäsongen i Yle Fem, programmen som tidigare kallades Seportaget, men som numera går under vinjetten Dok. Det kan vara lite missvisande eftersom många av dessa program inte alltid lever upp till de krav man kan ställa på dokumentärt berättande. För ett par år sedan gjorde Seportaget ett uppsving och bjöd på flera inspirerande program om intressanta ämnen, men i våras verkade man vara tillbaka i de gamla rutinerna igen med för många program och ämnen som inte riktigt ville tända tittaren.

Höstpremiären inleds med Martin Ilmonis reportage om den estlandssvenska allmogeskutan Hoppet och den räddningsaktion som Birgit Eldh, Sten Westerholm och Christoffer Grönholm genomförde för att rädda den. I praktiken byggdes skutan upp på nytt, och programmet skildrar processen samt återger fartygets historia. Återuppbyggnaden har varit en kostsam historia, men man ser det som att man gjort en ovärderlig kulturgärning. Det är ingen lätt uppgift att göra ett program om ett fartyg och lyckas engagera andra än dem som har någon form av koppling till det eller annars är intresserade av båtbygge. För övriga tittare kan programmet te sig torrt och oangeläget.

Dok-hösten verkar dock bjuda på mer lättskildrade ämnen. Nästa vecka sänds Ville Lipiäinens program om vardagen på hotell. Senare bjuds det på Mikaela Weurlanders En plats i Berlin om Finlandsinstitutet i staden, Ville Tanttus Kanelbullens dag om projektet ”finska på svenska”, och Barbro Björkfelts Ensamma med smärta om borrelios. Pii Berg och Antonia Ringbom har gjort Berits stall, ett program om Berit Neumann-Lund och den så kallade tjejmaffian som gjorde animerade filmer för svenska Yles barnprogram 1968–89. Vi får också träffa Elias Edström som åker till Kina för att studera Pekingopera och 29-åriga Nina Falcken som drabbas av en svår hjärnskada.

Dok: Hoppet seglar igen sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.28.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.