Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

En komedi om galenskap

26 okt , 2014, 09.03 Malin Slotte

 

MÂnadens dokument‰r: SÂ var det med den saken - om galenskap

För radiolyssnaren är Ann-Sophie Sandström kanske mest känd för sina djuplodande intervjuer med ”helt vanliga människor” i serien Samtal om livet. På senare tid har hon även börjat utforska radiodokumentären som genre, och då har hon använt sig själv och sin släkt som material. I somras gjorde hon ett program i Radio Vegas kortdokumentärsatsning där hon använde sig av en gammal ljudinspelning från åttiotalet där hennes lillebror fick ett raserianfall som barn. Utbrottet används också i den här dokumentären, och brodern Peter Sandström bjuder oss även på en ny vredesurladdning i vuxen ålder. Ann-Sophie Sandström tar sig nämligen an ämnet galenskap, ett fenomen som hennes egen släkt, och även hon själv, har nära kopplingar till. I släkten finns personer som varit inlagda på mentalsjukhus, och själv blev hon tidigt intresserad av psykologi och har även tvivlat på sin egen psykiska hälsa.

Det låter kanske som ett tungt och dystert ämne, men det är faktiskt allting annat. Det är nämligen något så sällsynt som en dokumentär komedi, en mycket rolig sådan, gjord med en stor dos frejdig galenskap utan att för den skull ta lätt på själva ämnet. Uppsåtet att utforska vissa frågeställningar är seriöst: Varför är jag som jag är? Varför har så många av mina släktingar haft det så svårt med sig själva?

För att ta reda på detta åker Ann-Sophie till pappans förfallna barndomshem i Purmo tillsammans med sin mor och bror. ”Det behövs en scen”, som det heter i denna metadokumentär där en nivå handlar om att göra dokumentären (det är till och med så meta att ordet meta används (då är det meta) ). I övrigt är greppet essäistiskt kåserande.

Titeln Så var det med den saken kommer från en obetalbart elakt triumferande lapp som Sandströms farbror lämnade till släktingarna efter att han stängt av strömmen till släktgården som han inte ville att de besökte. Liksom i Ann-Sophie Sandströms förra radiodokumentär Allt om mamm är det människorna, deras personlighet och hur de uttrycker sig, som till stor del gör den. Det är sällan man hör så här mustig, nyansrik och stämningsfull österbottnisk dialekt talas i radio.

Månadens dokumentär: Så var det med den saken – om galenskap, släktingar, ett förfallet hus och en som flög i väg sänds i Radio Vega i dag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.