Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

Vänskap över gränserna

14 Dec , 2014, 16.45 Malin Slotte

 

Med kampanjen Använd hjärtat (Lupa välittää) har Yle den senaste tiden motverkat ensamhet bland äldre personer. Även om dagens kortfilm Den bästa vännen inte lyfts fram som ett led i den kampanjen, passar den väl in i den. Filmen handlar nämligen om två ensamma och bortglömda äldre kvinnor vars liv sammanförs vid ett rån i närbutiken. Det är två mycket olika personer som möts. Inga (Cris af Enehielm) är en prydlig men tungsint tillknäppt finlandssvensk dam som bor i en välstädad lägenhet. Finskspråkiga Terttu (Elina Hurme) är mer oborstat arbetarklassig och frispråkigt högljudd. Hon spottar inte i glaset och har kontakter till samhällets a-lag.

Lakoniskt och ekonomiskt skissas kvinnornas vänskap fram. Det handlar om hur vänskap kan påverka och förändra oss. Filmen är en melankoliskt sympatisk sak som formar sig till en försiktigt hoppfull påminnelse om att så länge det finns liv så finns det faktiskt möjligheter. Den utspelar sig i ett höstligt Drumsö och är även visuellt dämpad och stilren.

I maj vann filmen första pris i kortfilmsklassen på en filmfestival i Sydkorea. Johan Karrento har regisserat, och Camilla Roos står för manus.

Den bästa vännen sänds i Yle Fem i dag söndag kl. 16.45. repris lördag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.