Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Musik

När vågen slog till

26 Dec , 2014, 19.30 Malin Slotte

 

Annandag jul är det tio år sedan den förödande tsunamin slog till i Indiska oceanen. 179 finländare dog i katastrofen, därför förvånar det en smula att inte Yle uppmärksammar tioårsdagen med något eget program i dag. Yle Fem visar däremot SVT:s Gomorron Sverige från klockan 8.55 som helt ägnar sig åt katastrofen. Klockan 12 direktsänder kanalen också minneshögtiden från stranden i Khao Lak, anordnad av Svenska kyrkan och Svenska ambassaden i Thailand.

Däremot uppmärksammar de kommersiella kanalerna MTV3 och Nelonen händelsen med varsitt specialprogram. MTV3:s repriserar programmet Surun aalto om de finländare som var med klockan 14.30. Och Nelonen har låtit producera ett program som uppmärksammar de finska myndigheternas och hjälparbetarnas insatser för att få hem sina landsmän från katastrofområdet. Det handlar också om hur Finlands Röda Kors bidragit till att bygga upp området igen.

Vid sidan av de journalistiska inslagen har programmet även en prägel av minnesprogram. Det är också en hyllning till ett av offren, artisten Aki Sirkesalo vars hela familj försvann i flodvågen. Mellan de journalistiska bitarna bjuds det på musikinslag där kända finska artister tolkar hans låtar.

Programmet avslutas med att berätta om ålänningen Gert Friman och savolaxaren Liisa Suonsivu som förenats av katastrofen. De förlorade båda sina familjer och är i dag ett par. Efteråt sjunger Emma Salokoski och Sami Saari den tvåspråkiga duetten Mysteriet.

Programmets grafik fungerar dessvärre mindre bra. I början översköljs vi av en berättarröst som ger oss information om hur vågen spred sig från epicentret samtidigt som en karta visas. En hel massa fakta och siffror rabblas upp på kort tid, och det är snarare förvirrande än såskådligt och klargörande. Också i övrigt läggs text- och siffertäta informationsrutor över intervjuerna. Det är omöjligt för tittaren att samtidigt koncentrera sig på båda.

Tsunami – 10 år efter katastrofen sänds i Nelonen i kväll fredag kl. 19.30, repris söndag kl. 19.25.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.