Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

En gång mördare, alltid mördare?

28 jan , 2015, 17.22 Malin Slotte

 

Kan en mördare få en andra chans efter avtjänat fängelsestraff? Hur är det att återvända till friheten efter många år i fängelset? Är det möjligt att gå vidare? Om detta handlar den tredelade BBC-serien Public Enemies från 2011. 

Eddie (Daniel Mays) friges ur fängelset efter att ha suttit inne i tio år. Han är dömd för att som nittonåring ha strypt sin flickvän, mer än så får vi i början inte veta. Eddie framstår som en högst vanlig, hygglig kille. Man får påminna sig om att han är dömd för det grövsta av brott.

Paula (Anna Friel) blir hans övervakare och kontaktperson. Hon har varit nära att förlora jobbet eftersom en annan villkorligt frigiven man som hon hade ansvaret för nyligen begått ett nytt mord. Händelsen är mycket uppmärksammad, och Paula ansågs ha slarvat med övervakningen. När hon får ansvaret över Eddie får även hon en ny chans. Men staden, och inte minst offrets föräldrar, är upprörda över att Eddie blivit frigiven. Föräldrarna har inte glömt, de kommer aldrig att få tillbaka sin dotter.

Eddie återknyter kontakten med sin syster och får även ett jobb, men är ständigt övervakad, bor på ett särskilt boende och får inte vistas i samma stadsdel som föräldrarna till den döda flickan. Träffar han en flicka är det Paulas skyldighet att informera henne om vad Eddie dömts för. Vid minsta överträdelse av reglerna hotas Eddie att förpassas tillbaka till fängelset, vilket får honom att brusa upp och visa tecken på ett hetlevrat temperament. Befogad frustration, eller ser vi det som fick honom att begå brottet han är dömd för? Paula är först sträng och noga med reglerna, men så småningom börjar hon låta bli att rapportera vidare sådant som kan äventyra Eddies frihet.

På slutet av första avsnittet kommer en vändpunkt som ställer allt på ända, och får serien att ta ny riktning. Det gör det svåra ämnet mera konventionellt och även enklare att hantera.

Samhällets fiender sänds i TV1 onsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.