Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik,Tävling,Underhållning

En förhandstitt på UMK

30 jan , 2015, 17.04 Malin Slotte

 

Nästa vecka startar Finlands eurovisionsuttagning med den första deltävlingen. En liten tjuvstart blir det redan på lördag med en förhandstitt på bidragen. Cristal Snow, Toni Wirtanen, Hanna-Riikka Siitonen och Iisa kommenterar de arton låtarna som allmänheten kunnat lyssna på på Yles hemsida sedan mitten av januari. På grund av en skivbolagsmiss läckte artisterna ut tidigare än så.

Bland årets artister är punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät den största nyheten, och bandet seglade snabbt upp som förhandsfavorit. PKN står för något nytt och tidigare ogjort i Eurovisionssammanhang, och i Finland har bandet fått kultstatus med sitt frustrationsmättade råa ös och sina raka och arga texter med funktionshinderperspektiv. Frågan är ändå om bandet skulle gå hem i Europa, då en så stor del handlar om de finskspråkiga texterna. Pertti Kurikka skulle tveklöst upplevas som intressanta och få mycket publicitet, frågan är snarare hur det skulle gå i själva tävlingen.

I övrigt är det ett varierat startfält som låter modernt utan att något sticker ut som överlägset under de första genomlyssningarna. Många låtar är mer eller mindre stöpta i samma stil och sound och verkar snarare vara ute efter att bli en radiohit än att hävda sig i ett europeiskt eurovisionssammanhang.

Men visst finns här stilar och arrangemang som örat fäster sig vid. Som den samiska mor- och dotterduon Solju som korsar eterisk mystik med etnisk jojk på ett sätt som är väldigt eurovisionsmässigt, även om låten hade fått vara ännu vassare och tydligare.

Gruppen Shava bjuder på något så ovanligt som bhangra, indisk folkmusik på finska, i ett av årets svängigaste stycken.

Opera Skaala kombinerar operaskalor med dancemusik på ett möjligtvis alltför svårtillgängligt och invecklat sätt för sammanhanget.

Därtill sjunger Norlan El Misionario på spanska i sitt reggaetonbidrag.

Även vänner av gammelschlager får sitt i retrodängan Bon Voyage, där tangodrottningen anno 2013 Heidi Pakarinen är sexig hotellstäderska i förhandsvideon. Chanslös i tävlingen, men nog en hit i sin målgrupp.

UMK 2015 Förhandstittning sänds i TV2 lördag kl. 20.40

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.