Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kortfilm

Det är trångt i hålan

23 feb , 2015, 16.58 Malin Slotte

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dox@net är en pågående satsning på yle.fi där unga finländska dokumentärfilmare bjuder på kortfilmer kring ett visst tema. Fem produktionsbolag har engagerats i projektet, och en ny temahelhet publiceras varje måndag. I dag är det dags för det svenskspråkiga bidraget i satsningen. Temat är ”Jante Redux” och regissör för de fem kortfilmerna är Arthur Franck.

Det handlar om Jantelagen, eller egentligen om småorten där denna lag för social kontroll, avund och medelmåttans diktatur är särskilt påtaglig. Det rör sig om fem välgjorda och formmässigt avancerade kortfilmer. På några få minuter lyckas filmerna säga mycket om sitt ämne, och då gäller det inte bara vad som kommuniceras i ord.

I Pålkasvinets lag är perspektivet Jantelagens ”vi” genom fotbollsanhängaren Patte Lindholm från Karis. Filmen består endast av klipp av honom när han i närbild, högljutt och aggressivt, hejar på sitt lag BK-46 uppe på läktaren iklädd röd- och vitrandig halsduk. I en voiceover läser han samtidigt upp paragraferna i Jantelagen, där viet är utbytt mot laget.

Djupast ner i småortens Jantehelvete stiger vi i Visselblåsare, där anonyma personer talar klokt och berörande på en otydlig telefonlinje om förtvivlat utanförskap på en liten ort. Intervjuerna kontrasteras med ett drömskt flöde av klipp ur gamla filmer som på ett bisarrt, hypnotiskt sätt passar ämnet.

Intressant är också En lagstiftare korsar sitt spår där tre personer uppvuxna på mindre orter i Svenskfinland, Hannele Mikaela Taivassalo, Saliven Gustavsson och Stefan Engström, skapar sig sin egen motlag till Jantelagen.

Lokal Tv Remix är den muntraste av de fem filmerna, ett underhållande och roligt collage av snabba klipp ur olika lokal-tv-utsändningar, som samtidigt också säger en hel del om småortsmentaliteten.

I Elefanten rappar några anonyma personer i djurmasker om temat. Det är en kuslig och hotfull musikvideo, vilket är stämningar som ligger i botten i flera av filmerna.

Kortfilmerna kan ses här. Se även intervjun med Arthur Franck och Saliven Gustavsson i Studio HBL här.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.