Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Det står mellan Pertti K och Satin C

27 feb , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Uuden Musiikin Kilpailu

Punkbandet Pertti Kurikan nimipäivät är de stora förhandsfavoriterna när Finlands folk i kväll utser sin Eurovisionsrepresentant. Bidraget är både äkta och berör, dessutom skulle PKN vara pionjärer. En grupp där medlemmarna har en funktionsnedsättning har aldrig tävlat i ESC tidigare, och uppmärksamheten och revanschfaktorn skulle knappast bli obetydlig i Wien i maj.

Men segern är inte självklar. Bidraget är trots sin obestridliga charm i enklast laget, och lär dela tittarna. Och det finns andra låtar som erbjuder hårt motstånd i ett startfält som känns jämnare och mer varierat än på länge. Nivån är hyfsad; här saknas riktiga bottennapp, och man har dessutom börjat satsa mer på scenuttrycket, även om skillnaden till SVT:s sceniska tänk fortfarande är stor. Ett riktigt starkt bidrag saknas också i startfältet. Här finns ingen låt som på allvar skulle kunna bli ett hot i Wien.

PKN:s främsta konkurrenter är det tvåspråkiga bandet Satin Circus, som har en pigg och modern låt snickrad med uppenbar känsla för hitlåtens anatomi. Versen är vass, refrängen mera fotbollslåtaktig dussinvara. Lyckas de bara gå genom rutan vore det här ingen dum Eurovisionsrepresentant. Med i segerstriden är också Opera Skaala som gör opera i nattklubbsversion. Med sina peruker och balettdansare är det dessutom en av kvällens maffigaste shower. Show bjuder också Shava på med sin suomibhangra i ett medryckande och färgsprakande indiskt hippienummer. Många lär bli upplivade av detta okomplicerade lyckopiller enligt principen mer är mer.

En svart häst kan Järjestyshäiriö bli, som faktiskt har en riktigt bra låt. Det här är melodiös finsk pop när det är som bäst, med lätt åttiotalstouche och stark refräng. Låten kräver dock tid innan den sätter sig, vilket kan ligga en i fatet i detta sammanhang.

Mor- och dotterduon Solju bjuder på nätt och eterisk eurovisionsetno med jojk, men torde ändå inte blanda sig toppstriden. Norlan El Misionario är knappast heller någon vinnare, men han sticker ut med sin reggaeton på spanska och ger dessutom intryck av att vara en säker och rutinerad artist. Vinner gör inte heller Jouni Aslak, men den unge hipstern med sin gospelpop är en bra sångare. Som den svagaste länken i kväll framstår Angelo De Nile vars gladiatorutstyrslar inte lyfter den sega hårdrockslåten.

Tävlingen för ny musik i TV2 lördag kl. 21.00, repris söndag kl. 22.10

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.