Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Min unga filippinska styvmor

19 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Den kanadensiska dokumentärfilmaren April Butler har aldrig haft en god relation till sin far. När han i en ålder av 73 år inleder en relation med en femtio år yngre kvinna i Filippinerna blir hon förfärad. Kvinnan som kommer att bli hennes styvmor om de gifter sig är hälften så gammal som hon själv. Hon ifrågasätter relationen, och tycker att det är moraliskt fel att pappan är tillsammans med en så mycket yngre kvinna från ett fattigare land än Kanada. Men April påstår sig ändå vilja ge det en chans, och försöka förstå, så hon reser till Roxas City i Filippinerna för att både komma närmare sin far och lära känna den unga kvinnan som tar hand om honom.

I Filippinerna möter April en verklighet där det är vanligt att män från väst har förhållanden med unga filippinska kvinnor – även om åldersskillnaden mellan pappa Dale och hans Girlie är extrem även för filippinska förhållanden. Att ha en vit man är en statussymbol och trofé i Filippinerna, eftersom den vite mannen antas kunna erbjuda ekonomisk trygghet. April brottas med sina känslor, och pendlar mellan vem av de två som egentligen utnyttjar vem.

Det här är bara början på en berättelse, som har fler och värre vändningar att avslöja för tittaren. Father Figures från 2013 är en klassiskt uppbyggd dokumentär med en tydlig konflikt som väcker känslor. Efter hand tillkommer tyvärr information och vändpunkter som skruvar till det hela och gör det än mer dramatiskt, och även moraliskt tvivelaktigt.

April koncentrerar sig på sin pappas kärleksrelation, men man anar att det är en fardotterrealtion där mycket annat klämmer, där det finns mycket ilska och besvikelse under ytan. Men detta går April inte in på. Liksom vi heller inte får veta vad som hänt med hennes mamma. Det antyds bara att hon avlidit i en eldsvåda, vilket förstås väcker frågor. Pappan är säkert mycket ensam, och verkar heller inte fullt kapabel att ta hand om sig själv, och utan alla fakta på hand kunde man tycka att både han och Girlie finner en trygghet i varandra. Men det hela är alltså mer problematisk än så.

Dok: Pappas unga fru sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.