Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Talkshow

Ännu ett program med Bettina

21 mar , 2015, 11.31 Malin Slotte

 

Yle Fem har börjat satsa på lördagarna. I höstas var det fråge­leken På resande not, efter jul musik­serien Nästan unplugged, och nu när Melodifestivalcirkusen är slut tar Bettina Sågbom-Ek över med en ny programserie på lördagskvällarna.

Det är ifrågasatt om Yle över huvud taget ska syssla med underhållning, men på den punkten är sitsen betydligt enklare för Svenska Yle än för den finska sidan. På finska finns det kommersiella kanaler som mer än gärna axlar hela underhållningsansvaret. Ska det däremot göras tv-underhållning på svenska i Finland i nuläget är det Yle som ska göra det, eller så görs det inte alls.

Det finns förstås de som anser att de snåla resurserna ska läggas på substans och tung journalistik, men då bortser man från att också underhållningen är en del av en livskraftig kultur. Och att även underhållning kan vara en konst som kräver sitt kunnande. Även Svenskfinland behöver sina läger­eldar, och underhållningsprogram som exempelvis MGP och På resande not kan fylla funktionen som något gemensamt att samlas kring.

Kvällens tv-premiär Efter nio med Bettina sällar sig inte till den lättsammaste lek- och tävlingsformen av tv-underhållning, den som är så svår att göra bra. Det är i stället talkshowkonceptet förverkligat med bara en gäst som huvudperson. Angreppssättet är Här är ditt liv; en känd huvudperson berättar om sitt liv i Efter nios studio på Georgsgatan. Då och då tittar gäster in som spelat en roll i personens liv.

Johanna Grüssner, Stefan Lindfors, Märta Tikkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Anna-Lena Laurén, Ben Granfelt, Jutta Zilliacus och Herman Lindqvist är några av huvudpersonerna under våren. Det är ett blandat gäng, och beroende på ens intressen finns det både de vars program man inte vill missa, och sådana som man inte är så intresserad av.

Gäst i premiärprogrammet är artisten Geir Rönning, som fått mycket utrymme i Yle Fem på sistone. I januari fick han en hel timme på bästa sändningstid i serien Nästan unplugged. Även om han är en skicklig sångare som hunnit med mycket under sitt 52-åriga liv är han inte det tyngsta namnet på seriens gästlista, men stämningen i kvällens program är otvungen och han bjuder på sig själv. Vi får veta att han varit en kvinnokarl, att han har ett riktigt häftigt temperament och att han lider av en ärftlig sjukdom som obehandlad kan vara livshotande.

Efter nio med Bettina sänds i Yle Fem lördagar kl. 21,00, repris söndagar kl. 15.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.