Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Förskräckligt kostymdrama

25 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Victor Frankenstein, Dorian Gray och Mina efter protagonisten i Bram Stokers Dracula. Det är namnen på några av de fiktiva karaktärerna i skräckdramat Penny Dreadful (Showtime 2014) som har finsk tv-premiär i kväll. Fiktiva karaktärer återanvänds alltså i en frejdig mix lite som i fantasyserien Once Upon a Time.

Ett dylikt grepp kan bli allt från rena röran till roliga blinkningar till genrens klassiker. Penny Dreadful är ett högst seriöst försök att äckla och skrämma tittaren. Det är det stiliga kostymdramat som möter skräckgenrens makabra och övernaturliga utsvävningar.

De åtta avsnitten har skrivits av John Logan, som stått för manuset till filmer som Gladiator, The Aviator och Bondfilmen Skyfall. Till producenterna hör Sam Mendes, regissör bakom bland annat American Beauty och Revolutionary Road.

Handlingen utspelar sig i det viktorianska London 1891. Den gamle upptäcktsresanden Malcom Murrays (Timothy Dalton) dotter har blivit bortrövad av någon, eller något, som troligen inte hör hemma på den här sidan av verkligheten. Till sin hjälp i letandet har han Vanessa Ives (Eva Green), en kylig och mystisk sierska som kan få vem som helst att darra på manschetten. Till teamet värvar hon Ethan Chandler (Josh Hartnett), en kringresande vapenvirtuos och kvinnotjusare av diffus karaktär som även är beredd att ta sig an smutsigare uppdrag. Någon som han behövs när de beger sig ner i den undre världen med alla sina faror.

Serien är snyggt gjord och dialogen hyfsat intelligent. Den utspelar sig i vackra, borgerliga salonger och i mörka, kusliga gränder och gångar. Skräckeffekterna är ofta makabra; äckelskräck med döda kroppar, pubertal monsterskräck och även något för spindelfobikern. Inte ofta, men ibland, är det genuint otäckt, och även riktigt rörande, vilket ju är en bedrift. Men det är inte för skräck-kicken man ser detta, utan snarare för den värld som målas fram – typerna och infallen har vissa fantasifulla kvaliteter.

Titeln Penny Dreadful kommer från tidens brittiska tidningar som kostade en penny och innehöll skräckhistorier.

Förutom i Sub kan serien även ses i sin helhet på HBO Nordic. Den andra säsongen har premiär i maj.

Penny Dreadful sänds i Sub onsdagar 22.00 med repris fredagar kl. 01.20 och söndagar kl. 00.25. Serien kan också ses i sin helhet på hbonordic.com.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.