Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Komiker på kafferep

31 mar , 2015, 17.54 Malin Slotte

 

TV5 bjuder sällan på inhemska produktioner, men kvällens premiär Koomikot lanseras som kanalens största satsning någonsin. Här ska genast påpekas att en stor satsning för en liten kanal som TV5 är någonting helt annat än för stora bolag som Yle eller MTV3.

Koomikot bygger på Solsidan-skaparen Felix Herngrens format En clown till kaffet, som visats i den svenska systerkanalen Kanal 5, och går ut på att sex komiker sitter kring ett bord och samtalar medan de äter. Tanken är att det ska vara en komikernas motsvarighet till artisternas Så mycket bättre/Vain elämää. Komikervarianten är också en budgetversion av detta program. De medverkande har inte åkt långt för att tillbringa tid tillsammans, utan programmet är inspelat på Teatermuseet i Kabelfabriken.

Varje komiker har en egen dag med fokus helt på sig. De medverkande är Pirkka-Pekka Petelius, Pirjo Heikkilä, Sami Hedberg, Miitta Sorvali, Heikki Silvennoinen och Jarkko Tamminen. Först ut är Petelius, den äldsta och kändaste av dem alla.

Samtal kan vara hur intressanta och bra som helst, till det krävs inga stora resurser, det är podcasterna ett bevis på. Tyvärr blev det här programmet mindre lyckat. Det ger intryck av att vara en slapphänt produktion som hade behövt mera vision, substans och regi. Det inleds med ointressant uppvärmningssnack kring drömmar, därefter beger sig alla ut i naturen för att titta på fåglar, vilket blir om möjligt ännu mera tråkigt och poänglöst än dylika tvångsaktiviteter brukar vara på tv. När man återigen slår sig ner kring bordet för att inta ännu en måltid blir det lite intressantare när man kommer in på humor och komik, men det hade gått att borra ännu djupare i ämnena.

Petelius själv påstår att han aldrig varit så öppenhjärtig i tv som i det här programmet. Då är nog mannen väldigt sluten, för han bjuder inte särskilt mycket på sig själv här heller. Vi får veta väldigt lite om vem han är som person, och när han antyder att han gått igenom många svårigheter i livet vill man förstås veta vilka. Mest inblick i hans temperament och humorfilosofi ger lögndetektortestet på slutet, som också är programmets komiska höjdpunkt. För övrigt kan man lätt få intrycket att han inte gjort så mycket annat än James Potkukelkka i sitt liv.

Koomikot sänds i TV5 tisdagar kl. 21.00, repris onsdagar kl. 20.00, lördagar kl 19.00 och kl. 23.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.