Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Mästerkockens visioner

10 maj , 2015, 14.57 Malin Slotte

 

Mat och matlagning är också en kulturform, där de främsta mästarna skapar regelrätta konstverk i köket. Bakom denna högre konstens matlagning finns ofta idéer och visioner lika genomtänkta som bakom vilket annat konstverk. Det påminns man om i Netflix sexdelade dokumentärserie Chef’s Table, där varje avsnitt presenterar en av världens främsta kockar.

Det är fråga om en kulturserie med högt ställda ambitioner, som tar maten och dess mästare på största allvar. Framför allt är det en serie att avnjuta med ögat, via åsynen av alla dessa fantastiska upplägg. Ett av de bästa avsnitten presenterar den svenske kocken Magnus Nilsson som står bakom restaurang Fäviken i jämländska Järpen som ligger mellan Trondheim och Åre. Det är en restaurang som rankats som nittonde bästa i världen och den ligger inte som många andra restauranger i en tätort utan mitt ute i ingenstans. Dess specialitet är de nordiska smakerna och lokala säsongsvaror ur naturen. Det är traditionell skandinavisk mat med en modern, uppdaterad twist – det enda sättet att få ett matarv att leva vidare är enligt Nilsson att anpassa det till nutid. Gästerna bjuds på avsmakningsmenyer med smårätter som serveras i ett genomtänkt tempo. Förutom smårätter bjuder dokumentären på en mängd jämtländska naturbilder, som man inser måste te sig som något väldigt exotiskt för den som inte är van vid denna form av mäktig ödslighet; djupa skogar, ödsliga slätter, forsande floder …

De sex kockarna kommer från olika delar av världen: förutom Nilsson är det Ben Shewry på Attica Restaurant i Melbourne, Francis Mallmann på El Restaurante i Patagonia Sur i Buenos Aires, Dan Barber på Blue Hill Restaurant i New York och Massimo Bottura på Osteria Francescana i italienska Modena. Den enda kvinnliga kocken i sällskapet är Niki Nakayama på N/Naka Restaurant i Los Angeles, ett avsnitt som är nästan mer fokuserat på hur svårt det är att vara kvinna i denna manliga bransch än på filosofin bakom hennes matlagningskonst.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.