Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Fyrtio plus och nästan död

20 maj , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=KJ1hGJuSdGQ

De är sällsynta, de där tv-serierna, som sticker ut ur mängden. Som känns som om de lyckas berätta något på ett nytt sätt, med ett eget, personligt tonfall och perspektiv på världen. Showtimes nya komediserie Happyish förefaller att vara en sådan serie. Dess bidrag till genren är ett ovanligt dystert mörker och en osedvanligt hög grad av cynism. Därtill är serien för frispråkig och opryd för att vara en familjekomedi.

Steve Coogan spelar den gifte småbarnspappan Thom Payne som jobbar på en hipp reklambyrå på Manhattan där han som fyrtioplussare i praktiken redan betraktas som död. Det är en värld av extrem ungdomskult och åldersrasism, i alla fall är det så Thom upplever det. Här är det tjugoåringarna som ger order och talar om hur saker ska göras. Två snorvalpar från Sverige, Gustaf och Gottfrid (vem har hört om någon under åttio som heter det senare längre?) dyker upp för att tala om hur saker och ting ska göras. För den som passerat bäst före datumet verkar loppet vara kört. Hemma finns en liten son och den ”något yngre” frugan Lee (Kathryn Hahn), en konstnär med en komplicerad relation till sin egen mamma.

Denna svarta och fräna uppgörelse med tillvaron har inte tagits emot med någon större entusiasm av de amerikanska kritikerna. Det är kanske heller inte det mest klockrena som gjorts i komediväg; vissa effekter känns som självändamål och effektsökeri, men här finns ändå något eget och intressant som gör att man gärna ger serien en chans. Kan det vara att en så här pessimistisk världs- och självbild är väldigt oamerikansk? I USA ska tv-underhållning gärna vara trevlig och inte ge tittaren ångest?

Shalom Auslander heter författaren bakom serien. Han är född 1970 i en ortodox judisk familj i New York och är känd för just sitt mörker. Happyish här är hans första tv-serie.

Det var nära att projektet inte blev av när Philip Seymour Hoffman som var vikt för huvudrollen och hann spela in pilotavsnittet avled i fjol. Men det blev tio knappa halvtimmesavsnitt trots allt, varav de fyra första har publicerats på webbtjänsten HBO Nordic.

Ett nytt avsnitt publiceras på hbonordic.com varje måndag.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.