Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Hur Norman blev onormal

28 maj , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Alfred Hitchcocks Psycho från 1960 är antagligen historiens mest kända skräckfilm. Det har blivit tre uppföljningar som spunnit vidare på huvudpersonen Norman Bates, och nu är det dags för en hel tv-serie, hittills producerad i tre säsonger. Den som hoppas på något i samma stil som Hitchcocks mästerverk kan snabbt glömma Bates Motel (A&E 2013–). Serien är något som förmodligen främst tilltalar en ungdomspublik. Den utspelar sig i nutid och kretsar till stor del kring en sjuttonårig huvudperson och den verklighet han rör sig i med skola och kompisar å ena sidan, och en fastklamrande mamma på hemmaplan å andra sidan.

Även om grundfrågan är hur Norman Bates blev som han blev, det vill säga en mördare med en gravt vriden relation till sin mor, slänger serien in en hel del andra ingredienser i soppan. Och så måste det ju vara om man ska klara av att hålla intrigen puttrande över flera säsonger. Förutom att det handlar om en djupt problematisk mor- och sonrelation mellan Norman (Freddie Highmore) och Norma (Vera Farmiga) – det finns ingen risk av vi missar symbiosen tack vare de namnen och inte annars heller – står också den fiktiva orten White Pine Bay i Oregon i centrum på ett lite Twin Peaks-aktigt sätt. Förutom att familjen Bates är av det dysfunktionella slaget pågår det också en hel del skumraskaffärer i småstaden.

Psykologiskt är det mest intressanta mor- och sonrelationen vars klibbiga intimitet man åtminstone initialt lyckas skildra utan alltför explicita incestuösa överslag. Inte heller framställs någon av dem entydigt som ett monster, även om man förstås kan ha stora sympatier för Normans försök att bryta sig loss från sin fastklamrande mamma. Trots allt framställs hon som mera mångbottnad än att hon endast skulle vara den onda modern. Och Norman själv framstår åtminstone i början som både söt och sympatisk.

Skådespeleriet är trovärdigt, och den som vill ha spänning får också det den söker. Det är med andra ord en tämligen konventionell produkt som levererar det den förväntas leverera, ofta med ganska makabra vändningar i intrigen och thrillermoment direkt tagna ur handboken.

Bates Motel sänds i TV2 torsdagar kl. 22.00, repris måndagar kl. 23.55. De två första säsongerna kan även ses på netflix.com.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.