Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju,Radio

Män om att vara män

10 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 
MIEHET PUHUVAT - 10-osainen sarja. --- Yle Radio Suomi Viikot 24- 33: keskiviikkoisin 10.6. - 12.8.2015 klo 17.30 - 18.00 Kuvassa toimittaja Paula Noronen ja miehet; ylh‰‰ll‰ j‰‰kiekkoerotuomari Jari Levonen ja kansanedustaja Mauri Pekkarinen. Alhaalla: laulaja Kim Herold, TV-kanava Foxin ohjelmap‰‰llikkˆ Mikko Silvennoinen ja arkkipiispa Wille Riekkinen. Yle Kuvapalvelu

MIEHET PUHUVAT – 10-osainen sarja.
— Yle Radio Suomi
Viikot 24- 33: keskiviikkoisin 10.6. – 12.8.2015 klo 17.30 – 18.00
Kuvassa toimittaja Paula Noronen ja miehet; ylh‰‰ll‰ j‰‰kiekkoerotuomari Jari Levonen ja kansanedustaja Mauri Pekkarinen. Alhaalla: laulaja Kim Herold, TV-kanava Foxin ohjelmap‰‰llikkˆ Mikko Silvennoinen ja arkkipiispa Wille Riekkinen. Yle Kuvapalvelu

Förra sommaren sände Radio Suomi Naiset puhuvat, en tiodelad programserie där sex kvinnor talade om hur det är att vara kvinna. Avsnitten ligger för övrigt fortfarande ute på Arenan för den som vill lyssna.

I sommar är det männens tur att tala ut, om hur det är att vara man. Fem män i olika livssituationer tar sig an tio olika ämnen, i lika många avsnitt, och alla ämnen tangerar på något sätt manlighet. Äldst är biskop emeritus Wille Riekkinen, född 1946, känd för att ha tagit ställning för både kvinnliga präster och samkönade äktenskap. Nästan jämnårig är Mauri Pekkarinen, född 1947, som sitter i riksdagen för Centern. Jari Levonen, född 1966, representerar både idrotts- och skolvärlden. Han är numera verksam som hockeydomare, och under sin tid som hockeyspelare var han känd för sitt häftiga temperament på isen. Till de yngre hör Mikko Silvennoinen, född 1975, som är programchef på tv-kanalen Fox och lever i ett registrerat parförhållande. Yngst är den finlandssvenska artisten Kim Herold, född 1979, med en bakgrund som modell.

I tio avsnitt tar de sig an ämnen som parförhållanden, sex, faderskap och känslighet. Redaktören Paula Noronen har intervjuat dem alla enskilt i studion, varefter svaren klippts ihop. Det här innebär att även frågorna upprepas flera gånger, och i början förvånar intervjutekniken. Varför till exempel ställa en så sluten fråga som: ”är ditt parförhållande lyckligt?”, när det förmodligen gett mer att formulera det öppnare. Snart framgår det att det är det här som är Noronens grepp: påståenden formulerade som frågor som inte sällan utgår från vedertagna uppfattningar om vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt. Det är upp till de intervjuade att förhålla sig till dessa antaganden – och oftast sker en nyansering.

Man märker att ålder ger mognad. Som klokast i sällskapet framstår de två fyrtiotalisterna, och särskilt prästen har en levnadsvisdom värd att lyssna på. Han är också den som verkar ha de minst rigida föreställningarna om manligt och kvinnligt. Men egentligen är det intressant att höra alla fem resonera, eftersom de alla är förnuftiga på sitt sätt. Kim Herold är den som oftast får in en skämtsam ton i sina svar, och Mikko Silvennoinen ger en inblick i bögrelationens dynamik. Det är raka rör, no bullshit och inget lull-lull, det renodlat typiskt manliga får fritt spelrum när ingen kvinna är inblandad.

Serien rekommenderas, och alla tio avsnitten läggs ut på Yle Arenan i dag.

Miehet puhuvat sänds i Radio Suomi onsdagar kl. 17.30, repris söndagar kl. 03.15.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.