Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Scifiserie

Endast unga överlever

16 jun , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

betwe_s1_002_h 2

I Netflix pågående kanadensiska science fiction-serie Between dör folk som flugor i den fiktiva småstaden Pretty Lake. Döden drabbar som en blixt från en klar himmel: blod börjar plötsligt rinna ur mungipan på personer som sekunden innan betett sig helt som vanligt. Bårhusen fylls av döda människor med blodiga hakor. Det hela är ett stort mysterium, myndigheterna står handfallna, och snart slås ett stängsel upp kring staden som försätter den allt yngre befolkningen i tvångskarantän.

Det märkliga är att ingen under 22 verkar drabbas och följaktligen är huvudpersonerna i serien ungdomar. Det handlar om vad som händer när de överges av de vuxna och själva tvingas hantera situationen. Det låter kanske som ett intressant läge på ett Flugornas herre-vis, men tyvärr är det här en ljummen serie som misslyckas med att skapa något större engagemang för sina karaktärer eller det epidemiska mysteriet den kretsar kring. Bland huvudpersonerna har vi den gravida prästdottern Wiley (Jennette McCurdy) som vägrar avslöja pappan till sitt barn för någon. Vi har hennes bästis Adam (Jesse Carere), en hyperintelligent datahackare som tar sig in överallt och är den som upptäcker mönstret att inga unga dör. Knarklangaren Mark (Jack Murray) ser förstås till att utnyttja kaoset som uppstår, och rikemanssonen Chucks (Justin Kelly) farsa bryr sig bara om att skydda sina tillgångar.

Sådana här katastrofscenarion ställer vissa krav på den psykologiska trovärdigheten, och det är också på den här punkten som seriens största svaghet finns. Man får helt enkelt inte till chocken och panikstämningen. Människor som förlorat sina närmaste reagerar knappt och fortsätter så gott som förr. Allting framskrider väldigt snabbt från att den första människan faller ihop tills de döda kan räknas i tusental och isolationen av invånarna är ett faktum.

Av seriens sex avsnitt har fyra redan publicerats på nättjänsten Netflix. Det femte avsnittet läggs ut på midsommarafton, och det sista fredag nästa vecka.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.