Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Sjuk av sjöfarten

13 aug , 2015, 16.34 Malin Slotte

 

När man talar om miljöförstöring är det ofta andra nedsmutsare än sjöfarten man tänker på. Folke Rydéns dokumentär Hotet från havet (Sverige 2015) påminner om att även sjöfarten är en miljöbov.

Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav, men att den svarta röken som bolmar ur fartygens skorstenar skadar både miljö och människor är något som det talas mindre om. Stig Göransson medverkar i dokumentären som ett exempel på vilka förödande konsekvenser sjöfartens avgaser kan ha på människans hälsa. Efter att i hela sitt liv ha jobbat på fartyg kan han inte längre ta ett andetag utan att det rosslar och gör ont. Efter en lång process har han fått sin kroniska bronkit erkänd och ersatt som arbetsskada. I hans hemstad Trelleborg, där det bor knappa 30 000 personer, uppskattas upp till tio personer om året dö i förtid på grund av föroreningar från sjötrafiken.

Ett annat problem som dokumentären reder ut är kryssningsfartygens toalettavfall. Med sina tusentals passagerare påminner fartygen om flytande städer som på en vecka kan producera flera miljoner liter avloppsvatten. Filmteamet följer med på en längre resa med ett större fartyg som kryssar mellan Tallinn, S:t Petersburg, Helsingfors och Stockholm och upptäcker att dumpning sker ute till havs även om gratis tömning kunde göras i alla hamnar förutom S:t Petersburg. Fartygen har visserligen egna reningsverk ombord, men de anses vara otillräckliga. Det pågår ett arbete med att försöka förbjuda utsläppen till havs, men alla länder kring Östersjön har inte velat gå med på ett sådant förbud.

Kvällens dokumentär är Folke Rydéns fjärde om Östersjön och en del av Baltic Sea 2020-stiftelsens tioåriga medieprojekt där Rydén och den svenske naturfotografen Mattias Klum uppmärksammar Östersjöns miljöproblem. Rydén har hittills färdigställt fyra av fem dokumentärer, och Klum en av två miljödokumentärer. Kvällens dokumentär hade premiär i Almedalen på Gotland i slutet av juni.

Fjärrlinjen: Hotet på havet  sänds i Yle TV1 i kväll kl. 22.00, repris onsdag kl. 00.00

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.